Áremelésekkel válaszolt a chiphiányra az Audi

„Tökéletes viharnak” látja az Audi ügyvezetője a chipválságot, de hangsúlyozta, hogy túljutnak rajta.

Nem újdonság, hogy az autógyártókat és az elektronikai eszközök gyártóit nagyon erősen érinti a globális chiphiány. Azzal ugyanakkor mostanában kezd szembesülni a piac, hogy valóban majdnem minden szereplő áremeléssel kompenzálja a kellemetlenségeket.

Nemrég az Audi ügyvezetője, Markus Duesmann is megszólalt a téma kapcsán. Állítása szerint az Audi nagyon erős első félévet zárt idén, de nagyon gyenge másodikat vár, mert nagy bajban van. A chipválságot „tökéletes viharként” jellemezte, de hozzátette, hogy ezen is túljutnak majd.

Ami azt illeti, hiába csökkennek az autóipar eladásai, a kellemetlenségeket enyhíti, hogy az áremelések révén nő a haszonkulcs. Bár az Audi sem tudott annyi autót gyártani, mint szeretett volna, a haszonkulcsa az első félévben 10,7 százalékra emelkedett, a világjárvány előtti 8 százalékról. Duesmann szerint nagyon jól kezelik a helyzetet, és a Volkswagen-csoporttal együtt egyre szorosabb együttműködést keresnek a chipgyártókkal. Állítása szerint a krízis után végül még erősebbé válhat a gyártó, addig viszont napi szinten kell megoldaniuk a nehézségeket.

Azóta történt

Előzmények