A Škoda is leáll a chiphiány miatt

Több tízezer félkész autó áll a raktárakban.

A Škoda Auto az ágazatot is sújtó chiphiány miatt az előzetes híreknek megfelelően mától két hétre leállította a termelést a Mladá Boleslav-i gyárban. Akár az is elképzelhető, hogy idén már el sem indulnak újra a gyártósorok – értesült a novinky.cz.

Néhány hete már kénytelenek voltak csökkenteni a termelést, de már akkor sem nyilatkoztak optimistán az üzem vezetői, szeptemberben sejtették, hogy a leállásoknak még nincs vége, mivel úgy látják, hogy a chiphiány még sokáig elhúzódik.

A Škoda az elmúlt hetekben több tízezer olyan autót állított elő, melyeket a chipek – főként a hátsó ajtók ablakemelő elektronikájához, illetve a rádiókhoz tartozó alkatrészek – hiánya miatt nem tudtak befejezni. Ezeket a félkész autókat a városban és környékén tárolják különböző helyeken átmenetileg. Az a tervük, hogy a leállás alatt mindenképpen megoldják, hogy legalább 10 ezer ilyen autót be tudjanak fejezni, hogy a megrendelők megkaphassák őket, ezért egy gyártósort üzemben hagytak. Emellett leltározási és csomagolási munkák folynak majd az üzemben.

A legutóbbi korlátozáskor a munkavállalók a szakszervezet jóváhagyásával távollétük idejére fizetésük 85 százalékát kapták meg, ez az összeg a mostani leálláskor 80 százalékra módosult.

A gyár vezetése a szakszervezetek bevonásával azon dolgozik, hogy átszervezésekkel és új munkatervekkel fenntartsák a foglalkoztatottságot, illetve elvégezzenek egyéb munkákat.

A helyzet nem rózsás, ugyanis cseh autóipari szövetség vezetői azt közölték vasáranp, hogy az országban várhatóan 250 ezer autóval kevesebbet fognak gyártani idén, mint tervezték. Az első három negyedévben összesen 831 653 autót készítettek a cseh gyárakban, és ha valóban valóra válik a fent említett kiesés, az mintegy 2700 milliárd forintnyi veszteséget jelent a gyáraknak és beszállítóiknak. Épp ezért a szövetség a károk mérséklése érdekében a kormány beavatkozását szeretné elérni.

Előzmények