Három csapás helyett olcsóbb filmeket kapnak az ausztrálok

A jogtulajdonosok és a szolgáltatók nem tudtak megállapodni a költségekről, ezért inkább edukációra és árcsökkentésre váltanak.

Az ausztrálok a világátlaghoz képest magasabb arányban követnek el szerzői jogsértést, amit általában azzal magyaráznak, hogy a filmekre hónapokat kell várni, a legális tartalmak pedig egyébként is lényegesen drágábbak, mint más országokban. Ezek az érvek nem adnak felmentést senkinek, az utóbbi években a jogtulajdonosok haragja egyre komolyabb mértéket öltött.

A három csapás elvére építő igazságszolgáltatást a kiadók eleinte úgy képzelték, hogy az internetszolgáltatókon verik le a kiesett bevételeiket, ezt viszont nem sikerült elérniük, kénytelenek voltak szövetségesként tekinteni az ISP-kre. Tavaly és az idei év elején bizakodó hangnemben nyilatkoztak a szereplők, úgy tűnt sikerült az eljáráshoz szükséges együttműködésekről megállapodni, illetve a technikai hátteret kidolgozni. A jogsértőket a jogtulajdonosok kutatták volna, a szolgáltatók segítségével pedig az internetezők azonnali figyelmeztetésben részesültek volna.

Elviekben tehát mindent végiggondoltak, a képletből csak a költségek maradtak ki. Hogy drágább a leves mint a hús, abból az ausztrál Média és Kommunikációs Hatóságnak küldött levélből derül ki, amit a Kommunikációs Szövetség és a jogtulajdonosok képviseletét ellátó Foxtel küldött a minap, ebben úgy fogalmaznak, hogy "nem sikerült megállapodni a költségek megosztásáról."

Az USA, illetve Európa egyes országaiban is problémát jelent a drága megfigyelés és figyelmeztetési rendszer, de a díjak (átmeneti) rendezéséről született megállapodás, végső soron pedig az illegális utat választó internetezőktől próbálják meg behajtani, vagy benyelik az internetszolgáltatók.

Eddig nem sikerült Ausztráliában eljutni, a CNET beszámolója a Kommunikációs Szövetség vezetőjét, John Stantont idézve azt írja, a felszólító levelek előkészítése, a kapcsolatfelvétel, a telefonos ügyfélszolgálat kezelése, illetve a monitorozó rendszert is számításba véve arra jutottak, hogy 16-20 dollár körül, azaz 4500-6000 forinti költségen lehet a figyelmeztető levelek darabját célba juttatni manuálisan, az automatizálás az ISP-k kalkulációja szerint ennél is drágább, több millió dolláros tétel lett volna. "Ennél még az is jobb, ha magunk adjuk át az eredeti adathordozókat a letöltőknek" - nyilatkozta John Stanton.

A kiadók képviselője azt mondta, valamilyen határozott kampánnyal megpróbálják ráébreszteni az ausztrálokat, hogy a szerzői jogsértés nem áldozatok nélküli bűncselekmény, illetve igyekeznek csökkenteni a megjelenési dátumok közötti különbségeket és elfogadható áron értékesíteni a tartalmakat.

Nem adták fel azonban a weboldalak blokkolásának elképzelését, ami akár még a második negyedévben elindulhat Ausztráliában, a három csapás ötletéről pedig 2017 áprilisában tárgyalnak majd újra, hátha sikerül elosztani a költségeket.

Azóta történt

Előzmények