Letartóztatták a KickassTorrents alapítóját

Még egy kicsit üldögélhet a lengyel börtönben, de már készül a kiadatási kérelem. Várhatóan USA felé tartó útja után hosszas magány várja.

Letartóztatták KickassTorrents alapítóját – jelentette be szerdán az amerikai szövetségi nyomozó iroda. A harmincéves ukrán származású Artem Vaulin ellen vádat emeltek bűnszövetségben elkövetett szerzői jog megsértése, bűnszövetségben elkövetett pénzmosás, valamint szerzői jog megsértése bűncselekmények gyanúja miatt Az amerikai Igazságügyi Minisztérium tájékoztatása szerint az ukrán férfit szerdán fogták el Lengyelországban, a minisztérium hamarosan intézkedik a kiadatása ügyében.

Az online körökben tirm néven is ismert Vaulint a leglátogatottabb illegális tartalmakra specializálódott torrentoldal üzemeltetése  miatt tartóztatták le, felelősségre vonásának alapját az összesen jóval 1 milliárd dollár feletti értékkel bíró jogvédett termék illegális terjesztése jelenti. A közlemény szerint "hogy kijátssza a bűnüldöző szerveket, Vaulin a világ több országában használt szervereket, illetve költöztette doménneveit az ismétlődő lefoglalások és polgári perek elkerülése végett".

Jared Der-Yeghiayan, a Belbiztonsági Minisztérium beépített ügynökének eskü alatt tett nyilatkozata szerint Vaulin és a KickassTorrents úgy tett, mintha mindvégig tiszteletben tartaná a DMCA (Digital Millennium Copyright Act) által előírtakat, ám ez nem így volt. A Silk Road alapítója elleni perben is koronatanúként kihallgatott ügynök a különböző filmstúdiók által indított jogsértő tartalom eltávolítási kérelmei, illetve azok sablonszintű elutasításával bizonyította.

Der-Yeghiayan becslése szerint a KickassTorrents reklámbevételei éves szinten meghaladják a 16 millió dollárt, ezt egy másik fedett ügynök által idén márciusban napi 300 dollárért a torrentoldaltól bérelt reklámfelülettel támasztotta alá. A részletek bemutatása során az is kiderült, a litván bank külön felhívta a vásárló figyelmét, a KickassTorrents neve semmilyen formában ne kerüljön említésre. Der-Yeghiayan kezében van még bizonyítékként Vaulin e-mail fiókjának másolata is, amit az Apple adott át a hatóság képviselőjének. Külön kiemelte, hogy a Costa Rica-i és filippínó hatóságok figyelmeztették a vádlottat, az amerikai és kanadai hatóságok adatokat kértek be róla a kat.cr, illetve a kat.ph doménekkel kapcsolatos lefoglalások ügyében.

Előzmények