Így dolgoznak a modern autótolvajok – videó

Ha a kulcs belátható távolságon belül van, akkor két eszköz segítségével egy perc alatt csendben és sérülésmentesen el lehet lopni a kocsit.

Tegnap körbejárta a sajtót egy videó, melyet a brit West Midland-i rendőrség tett közzé, és amelyen egy szeptember 24-én elkövetett autólopást lehet látni. Maga a módszer, ahogy a tolvajok dolgoznak – az ún. „relay crime” (kb. „relés bűncselekmény”) – egyáltalán nem ismeretlen, sőt, de az nagyon ritka, hogy egy ilyen akciót egy megfigyelő kamera rögzít, majd ezt nyilvánosságra is hozzák. Jelen esetben is arról van szó, hogy a rendőrséget nem technológiai szempontok vezették, hanem bűnmegelőzési célból jelentették meg a felvételt.

A tolvajok által használt konkrét eszközöket ugyan nem lehet azonosítani, de a rendőrség feltételezi a korábbi esetek alapján, hogy az egyik elkövető egy átjátszóval odaállt a bejárat elé, hogy a készülékkel befogja a házban lévő kulcs által kibocsátott jeleket. A közlemény szerint ez a relé képes a falakon, ajtókon és ablakokon át is elérni a kulcsot, de fémen keresztül nem. A relé aztán ezt a jelet továbbítja a társa kezében lévő eszközre, mely így már „kulcsként viselkedik”, és az autó kinyílik.

A rendőrség közölte azt is, hogy az ellopott Mercedest nem sikerült visszaszerezni, a bűnmegelőzési osztály képviselője pedig felhívta a figyelmet arra, hogy az ilyen típusú lopások ellen úgy lehet védekezni, ha egyéb védelmi berendezések is vannak az autóban, például speciális biztonsági kormányzár, illetve nyomkövető felszerelése is ajánlott.

Azóta történt

Előzmények