Hackerek elpusztították a szimulátorosok mekkáját

Felbecsülhetetlen károk érték a minap a szimulátoros világot: az 1996 óta működő Avsim.com portál egyik pillanatról a másikra megszűnt létezni, miután súlyos hackertámadás érte az oldal szervereit. A veszteségek azért kifejezhetetlenek számokban, mert az Avsim.com a repülésszimuláció szinte minden szegletével foglalkozott, hatalmas adatbázisában tengernyi ingyenes kiegészítőt kínált letöltésre a közösség számára, de nem voltak elhanyagolhatóak híroldalai, beszámolói, tudástárai és blogjai sem. Érzékeltetésképpen, a jelek szerint mintegy 13 évnyi gyűjtőmunka veszett oda. (A szimulátoros közösségről szóló bemutató cikkünket itt tekintheti meg.)

A legnépszerűbb kereskedelmi forgalomban is kapható szimulációs szoftverre, a Microsoft Flight Simulatorra kiemelten fókuszáló portál alapítója, Tom Allesworth a BBC-nek nyilatkozva elmondta, hogy a támadás metódusa megjósolhatatlanná teszi a tartalom jövőbeli helyreállítását, így az oldalon tárolt információk valószínűleg már örökké az enyészeté lesznek.

Az üzemeltetők május 12-én kora este vették észre először, hogy valami nem stimmel a szerverekkel: kezdetben néhány – egyelőre nem részletezett – funkció megszűnt a webkiszolgálón, majd a szerverek mind FTP-n, mind az SSH hálózati protokollon keresztül elérhetetlenné váltak. Ezt követte a kapcsolat teljes elvesztése a webkiszolgálóval, néhány pillanat múlva pedig a tartalmakat tároló szerver is problémát jelzett. Megpróbálták újraindítani a teljes rendszert, ekkor következett be a komplett leállás: a hackertámadás eredményeképpen az összes partíció törlődött a merevlemezekről.

Azonnal felvetődött a kérdés, vajon az Avsim.com portál rendelkezik-e biztonsági mentésekkel. Kiderült, igen – az üzemeltetők minden nap készítettek biztonsági mentéseket, viszont az egyik szerveren tárolt adatokat nemes egyszerűséggel a másik szerverre töltötték át, vagyis semmilyen külső tárolóegységgel nem rendelkeztek. Mivel a hacker mindkét kiszolgáló felett átvette az uralmat, a helyzet eleve menthetetlen volt.

Tom Allensworth egy ideiglenes fórumot készített arra az időre, míg a neves portál jövőjéről döntés születik.

Frissítés: Úgy tűnik, az oldal megmenekült: a Malév Hungarian Airlines Virtual szakfórumán szereplő bejegyzés szerint május 28-tól ismét elérhetővé váltak a főoldalon futó hírek és egyéb menüpontok, néhány nappal később pedig visszatért a páratlan adatbázis is, amely jelenleg erősen akadozva ugyan, de elérhető. A portál üzemeltetői bíznak abban, hogy a fájlok 90 százalékát sikerül megmenteni.

Azóta történt

Előzmények