Az Avsim azonosította a szimulátorosok rémét

Tom Allensworth, az Avsim.com szimulátoros közösségi weboldal alapítója azt állítja, munkatársaival sikeresen azonosították a portált májusban megtámadó hackert, aki óriási károkat okozott a népszerű gyűjtőoldal adatbázisában. „Megdönthetetlen bizonyítékaink vannak a támadó kilétét illetően” – közölte a BBC-vel, majd hozzátette: a terhelő adatokat hétfőn átadták a londoni rendőrkapitányság illetékes osztályának.

A legnépszerűbb kereskedelmi forgalomban is kapható szimulációs szoftverre, a Microsoft Flight Simulatorra kiemelten fókuszáló felület a repülésszimuláció szinte minden szegletével foglalkozik immáron 13 esztendő óta, hatalmas adatbázisában tengernyi ingyenes kiegészítőt kínál letöltésre a közösség számára, de sűrűn látogatottak híroldalai, beszámolói, tudástárai és blogjai is. Allensworth a nyár elején komoly pánikot keltett a közösség soraiban nyilatkozatával: azt mondta, a támadás metódusa megjósolhatatlanná teszi a tartalom jövőbeli helyreállítását, így az oldalon tárolt információk valószínűleg már örökké az enyészeté lesznek. Szerencsére ez nem így történt, de a kiberattak súlyosságát kiválóan jelzi, hogy az Avsim.com gyakorlatilag a mai napig foltozgatásra szorul, az oldal még mindig nem tükrözi a támadás előtti állapotokat.

Mint arról beszámoltunk, az üzemeltetők május 12-én kora este vették észre először, hogy valami nem stimmel a szerverekkel: kezdetben néhány – nem részletezett – funkció megszűnt a webkiszolgálón, majd a szerverek mind FTP-n, mind az SSH hálózati protokollon keresztül elérhetetlenné váltak. Ezt követte a kapcsolat teljes elvesztése a webkiszolgálóval, néhány pillanat múlva pedig a tartalmakat tároló szerver is problémát jelzett. Megpróbálták újraindítani a teljes rendszert, ekkor következett be a komplett leállás: a hackertámadás eredményeképpen az összes partíció törlődött a merevlemezekről. A szakszerű beavatkozásnak köszönhetően május 28-án részlegesen újraindult az oldal, később elérhetővé vált a páratlan adatbázis is – a helyreállítás most is zajlik, az üzemeltetők azzal biztatják a felhasználókat, hogy a fájlok 90%-át sikerül megmenteni.

Azóta történt

Előzmények