Mexikóban épít felhőt az Amazon, panaszkodik a Google

Több mint 5 milliárd dollárt fektet az AWS-en keresztül az Amazon a mexikói felhőbe, eközben a Google a Microsoft uralmára panaszkodik a szektorban.

Az AWS közölte, hogy több mint 5 milliárd dollárból húz fel Mexikóban adatközpontokat, ezzel a felhőszolgáltatások iránti növekvő igényt elégítené ki – mivel egyre több cég veszi át az új technológiákat.

Bár a felhős cégek sorra jelentik be a dollármilliárdos terjeszkedéseket, ezt a projektet nem sietik el, a befektetést 15 éven keresztül hajtják végre. A projekt ráadásul már 5 éve tart. Kiszolgálják már a helyi moziüzemeltetőt, a tőzsdét, az egyik légitársaságot és a kormányzatokat is. Azt ígérik, az ügyfelek 20 százalékkal csökkenthetik a technológiai költségeiket. 2015-ös érkezése óta Mexikóban 3,04 milliárd dollárt fektetett be eddig az Amazon.

Szakemberek szerint ezek a befektetések a nearshoring eredményei, vagyis a cégek Ázsia helyett az USA-hoz közelebb is költöznek. Értelemszerűen a legtöbb ország a folyamatot jelentős támogatásokkal segíti. Mexikó is ad adókedvezményeket az országban működő vállalatoknak. Azt nem tudni, hogy az Amazon kapott-e segítséget, de azt elárulták, hogy a kormánnyal együtt dolgozik az óriás.

Ha pedig már felhő: a Google az eddigi legnagyobb kritikával illette a Microsoft felhős gyakorlatait, és azt állítja, a riválisa monopolhelyzetre törekszik, ami ártana a fejlődő technológiák fejlesztésének, beleértve a generatív AI-t is.

Azóta történt

Előzmények