Az Albacomp is részt vesz az olimpia közvetítésében

Az Albacomp Zrt. a Magyar Televízió gyorsított meghívásos közbeszerzési pályázatán nyerte el a jogot a pekingi olimpia közvetítés infrastruktúrájának bérbeadására – derül ki a székesfehérvári vállalat ma kiadott közleményéből. A komplett stúdiót Magyarországon szerelik össze, és a televíziós munkatársak képzése után szállítják Pekingbe, ahol az MTV munkatársai ebből a stúdióból koordinálják majd a hazai közvetítést. A projektben több hazai vállalat működik közre az Albacomp vezetésével, a külföldi partner pedig az Alfacan, aki a 2008-as pekingi olimpiai játékok hivatalos közvetítő partnere is egyben.

A székesfehérvári vállalatot 3 pályázó közül választotta ki az MTV, a közbeszerzés értéke bruttó 255,6 millió forint. A komplett stúdió kiépítésében és szállításában több magyar vállalat vesz részt, és a hazai közszolgálati televízió saját eszközeit is integrálni kell a rendszerbe, amelyet az Albacomp szakemberei végeznek el. Az informatikai infrastruktúra alapjait az Albacomp Zrt. és a HP Magyarország Kft. közötti stratégiai partnerség révén HP szerverek biztosítják majd.

„A broadcastpiac elérése és meghódítása az elmúlt időszakban egyre fontosabbá vált az Albacomp számára. A Magyar Televízió közbeszerzésén megnyert projekt lehetőséget nyújt arra, hogy megmutassuk a szakmának és a közönségnek, hogy ezen a területen is a tőlünk megszokható magas szintű szolgáltatást tudjuk nyújtani megrendelőiknek. Az Alfacam nemzetközi partnerünkkel közösen világszínvonalú technológiát építünk ki, amelyen keresztül, reméljük, sok hazai olimpiai sikert tud majd a magyar televízió közvetíteni”- nyilatkozta Egervári Dénes üzletfejlesztési igazgató, a projekt vezetője.

A projekt során az Albacomp a belga székhelyű Alfacammel dolgozik együtt, amely a 2008-as pekingi olimpiai játékok hivatalos közvetítő partnere. A cég 18 közvetítő kocsival, több mint 100 szakemberrel és 240 HD kamerával a játékok 90 százalékát közvetíti. Az HD-felbontású (1080i-ben sugárzott) olimpiai közvetítéseket a tervek szerint az m2 csatornán továbbítja majd a Magyar Televízió, a nagy felbontású adást műholdas platform, illetve az erre felkészített egyéb műsortovábbító hálózatok közvetítésével lehet majd nézni.

Azóta történt

Előzmények