Az EB fenntartaná az e-kereskedelmi adót

Az ideiglenes e-kereskedelmi forgalmi adó meghosszabbítását terjeszti elő az Európai Bizottság, hogy időt adjon a végleges törvényalkotásnak. 2003-ban az Unión belüli elektronikus értékesítést érintő forgalmiadó-törvényt azzal a feltétellel fogadták el, hogy idén június végén a Bizottság felülvizsgálja.

A szabályozás visszásságát az adta, hogy forgalmi adóval sújtotta az Unió határain belül forgalmazó – akár nem EU-országban bejegyzett – cégeket, ugyanakkor mentességet adott azoknak az európai cégeknek, amelyek az Unión kívül kereskedtek. Az e-kereskedelmi adó a szolgáltatással foglalkozó vállalkozásokra is vonatkozik, akár előfizetéses rendszerben, elektronikus értékesítéssel vagy pay-per-view rendszerben kereskednek.

A javaslat ellenzői egy meghatározott idejű moratóriumot javasoltak annak érdekében, hogy ezzel is támogassák az e-kereskedelem erősödését. Az Európai Bizottság azonban azon az állásponton volt, hogy ez hátrányosan diszkriminálná azokat a már létező üzletágakat, amelyek képviselői hosszú idő óta fizetnek forgalmi adót.

Az Európai Bizottság az adófizetés meghosszabbításával szeretné megóvni az EU belső piacait az amerikai kereskedőkkel szemben. 2003 előtt bárki szabadon kereskedhetett elektronikusan az EU-országokban adófizetés nélkül, ami jó hír volt azoknak, akik például olcsó könyveket és CD-lemezeket szerettek volna vásárolni online. Később azonban ugyanezek a felhasználók már nem voltak ilyen boldogok, amikor azt tapasztalták, hogy az Amazonhoz hasonló amerikai üzletláncok térhódítása miatt fokozatosan elhalt a megszokott helyi kiskereskedelmi hálózat.

Azóta történt

Előzmények