Pataki az európai hírközlési szabályozók elnöke

Pataki Dániel
Pataki Dániel

Az európai hírközlési hatóságokat tömörítő ERG és IRG szervezetek párizsi plenáris ülésének döntése szerint 2008-ban a közgazdász végzettségű, 34 éves Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) elnöke lesz a két szervezet elnöke.

Megválasztása után Pataki Dániel elmondta, hogy kinevezését nagy megtiszteltetésnek, egyben az NHH munkájának, az ERG/IRG munkájában résztvevő NHH-s szakértők tevékenységének és a magyar szabályozási gyakorlat elismerésének tekinti. Mint mondta, az NHH-s feladatainak ellátása mellett az ERG/IRG élén az EU érvényben lévő hírközlési keretszabályozásának már jelenleg is folyamatban lévő megújításán, illetve annak bevezetésén kíván dolgozni. Pataki hozzátette, hogy az európai hírközlési szektor versenyképességének növelése is fontos feladata lesz, természetesen a magyar érdekek szem előtt tartásával.

A jelenleg 33 tagot számláló IRG-t (Independent Regulators Group, Független Szabályozók Csoportja) 1997-ben alakították meg az akkori EU-tagállamok, továbbá Svájc, Norvégia, Lichtenstein és Izland szabályozó hatóságai, hogy elősegítsék az egységes európai távközlés-szabályozás kialakítását, az alapelveket tisztázó és a legjobb gyakorlatot rögzítő dokumentumok közös kidolgozásával. A szervezethez az NHH elődje, a Hírközlési Felügyelet 2002-ben csatlakozott.

Az Európai Bizottság a 2002-ben megszületett új hírközlési keretszabályozás folyamatos jó működésének biztosítására hívta életre tanácsadó szerveként az ERG-t (European Regulators Group, Európai Szabályozók Csoportja), tagjaiként első alkalommal nem a tagállamok küldötteit, hanem a független szabályozó hatóságok vezetőit megnevezve. A két csoportnak azonos elnöke van, akinek így kiemelkedő szerepe van az egységes európai távközlés-szabályozás kialakításában.

Azóta történt

Előzmények