Az Európai Unió hadat üzen a kelet-európai távközlési cégeknek (is)


Viviane Reding: Donna Quixote???

Az Európai Unió tagországai között az elmúlt évben tovább mélyült a szakadék, mely a szélessávú internet-hozzáférés területén tapasztalható, ezért várható egy olyan uniós szabályozás kidolgozása, mely hasonló lenne a nyáron bevezetett roamingszabályokhoz – jelentette be ma az Európai Bizottság.

Az EU megbízásából nemrég készült egy felmérés, s ennek adatai szerint a friss tagállam Bulgáriában a lakosság 6 százaléka fér hozzá szélessávú kapcsolathoz, míg ez az arány Dániában közel 40 százalék. A Bizottság véleménye az, hogy – Bulgária példáját véve alapul – a szélessáv tekintetében lemaradó országokban a fejlődés fő gátja, hogy a korábbi távközlési vállalatok monopolhelyzete gátolja az egészséges verseny kialakulását, s ez az állapot nem felel meg az uniós elvárásoknak és szabályozásoknak. Viviane Reding, az EU távközlési biztosa markánsan fogalmazta meg véleményét: „Elfogadhatatlan, hogy az erősebb és a gyengébb országok közötti szakadék tovább mélyüljön. Európának a szélessávú hozzáférés kérdését rendbe kell tennie, mégpedig azonnal. Én magam fogok ezzel kapcsolatban benyújtani egy előterjesztést a november 13-ai találkozón, melyen az EU távközlési szabályozásának reformját tárgyaljuk meg.”

Viviane Reding nagy tekintélyt vívott ki magának – persze nem a távközlési vállalatok körében – azzal, hogy átverte a roamingszabályozás reformját a testületen, s most arra készül, hogy ahhoz hasonló változtatásokat érjen el a szélessávú szolgáltatás területén. Az újságírók a bejelentés után természetesen hevesen érdeklődtek, hogy ez a reform vajon azt jelenti-e, hogy a beavatkozás után alacsonyabb lenne a szolgáltatások ára, de erre Martin Selmayr, a biztos szóvivője kitérően válaszolt: „Fontos az árak nagysága, de az árszabályozás csak a végső megoldás lehet”.

Az Unióban egyébként folyamatosan nő a szélessávú hozzáférés lehetősége – tavaly 14,9 százalékról 18,2 százalékra emelkedett –, ám ez a növekedés roppant egyenlőtlenül oszlik el; a Bizottság megállapítása szerint azokban az országokban a legnagyobb (Dánia, Hollandia – a lakosság egyharmada hozzáférhet), ahol már nincs meg a korábbi nemzeti szolgáltató monopóliuma.

Azóta történt

Előzmények