Iparági kezdeményezés a reprográfiai adók csökkentésére


A digitális adathordozókra és berendezésekre kivetett - az infokommunikációs iparág szerint indokolatlanul magas - reprográfiai díjak szabályozásának a Közép-Európai országokban való helyzetéről és ezen díjak csökkentésének lehetséges módjairól tartott megbeszélést négy ország - Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia - IKT szövetségeinek és gyártó vállalatainak részvételével az EICTA és a RIAE Budapesten június 27-én. Az Informatikai Vállalkozók Szövetsége (IVSZ) várja azon érintett tagcégeinek jelentkezését, akik részt vennének egy munkacsoport megalakításában e témában.

A megbeszélésen a téma háttere az volt, hogy az ún. „copyright levies”, a reprográfiai díjak és más technológiai adók tagállami szabályozásának jelenlegi gyakorlata az Európai Unióban jórészt igazságtalan, következetlen és gyakorlatilag a fogyasztókra kivetett újabb adóként szolgál. Ennek megváltoztatására alakult még 2006 tavaszán a Copyright Levies Reform Alliance, amely a főbb iparági szereplőket összefogó európai szervezetek közös kezdeményezése volt. A kezdeményezés eredményeképp az Európai Bizottság belső piacokért és szolgáltatásokért felelős főigazgatósága reformtervezetet készített elő, melyet azonban Európai Bizottság elnöke, José Manuel Barroso 2006 decemberében visszavont, jórészt bizonyos tagállamok nyomására. Jelen helyzetben az IKT iparági gyártók és az őket képviselő szervezetek keresik a tagállami szinten elérhető megoldásokat, illetve az egyes nemzeti kezdeményezések összehangolásának lehetőségét.

Ma Magyarországon egy üres CD lemez fogyasztói ára kb. 150 Ft, melyből 55 Ft-ot, azaz a termék árának több mint egy harmadát a jogdíjkezelők kapják. Egy iPOD nano ára kb. 60 000 Ft, ebből több, mint 5000 Ft-ot, majdnem 10%-ot, a jogkezelők kapnak. Hasonló volt sokáig a helyzet Magyarországon a nyomtatók, szkennerek és fénymásolók esetében is, ezt azonban a hatékony lobbinak köszönhetően sikerült a termékek árának maximum 2%-ára leszorítani.

A jelenlegi gyakorlat szerint a jogdíjat meg kell fizetni először egy CD író megvásárlásakor, másodszor az üres írható CD megvásárlásakor, harmadszor pedig amikor valaki megvásárol és letölt egy zenét az internetről. Az Európai Unióban egyébként direktíva szabályozza a „copyright levies” témakörét, mégis az egyes tagállamokban a legkülönbözőbben kezelik a témát. Például egy 180 perces videókazetta árába Németországban kb. 70 Ft, míg ugyanerre Dániában kb. 500 Ft van beépítve jogdíjként.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IVSZ

Azóta történt

Előzmények