Az európaiak teszik tönkre az Apple-t?

Egy vezető amerikai hivatalnok szerdán figyelmeztette országa külügyi kormányzatát, hogy kétszer is gondolja meg, mielőtt beleavatkozik az Apple európai tevékenységét feltáró vizsgálatokba, melyeket a piaci erővel történő visszaélés, a fogyasztók megkárosítása miatt indítottak. Az Igazságügyi Minisztérium trösztellenes osztályának vezetője, Thomas Barnett idézte az európai hivatalok azon követelését, melyben az iTunes tevékenységének korlátozását követelik. A felszólaló szakember a kérést a túlbuzgóság példájaként említette, mert szerinte egy ilyen lépés elbátortalanítja a fejlesztéseket, emellett árt a fogyasztóknak is. Barnett felhívta a figyelmet arra, hogy megszaporodtak a „szabályozói megsejtések”, melyek lehetséges, elképzelt károkkal riogatják a fogyasztókat, s ez ügyben kívánnak előre „segíteni”.

Az osztályvezető beszéde egy Washingtonban megrendezett konferencián hangzott el, melyen az amerikaiak mellett európai és ázsiai, versenyszabályozással foglalkozó szakemberek vettek részt. Barnett nem nevezett meg hivatalokat vagy országokat, ám a közelmúlt eseményeit figyelembe véve nem lehet kétséges, hogy az Apple iTunes szolgáltatása ellen fellépő Franciaországra és az ez ügyben szintén aktív skandináv államokra gondolt.


A szabadság-harcos

Előkészített jegyzeteire támaszkodva az amerikai tisztviselő azt állította, hogy az Apple zaklatása kiváló példa arra, hogy „a szellemi termékek tulajdonjogára hivatkozva megindított támadással miképpen lehet megfélemlíteni a dinamikus fejlesztési törekvéseket”. Barnett szerint inkább kitörő örömmel kéne fogadni azt, hogy az Apple megalkotott egy legális, jövedelmező, könnyen kezelhető internetes zeneletöltési rendszert. Az eltúlzott kormányzati beavatkozás azonban elrettentheti a fejlesztőket és felbátoríthatja a rivális vállalatokat, hogy forrásaikat innováció helyett inkább a konkurensek törvény előtti vegzálására fordítsák.

Barnettet később megkérdezte egy résztvevő, hogy az általa elmondottakat vajon indirekt módon nem szánta-e az Európai Bizottságnak is, mely már 2004 óta áll vitában a Microsofttal, s az utóbbi hetekben a Vista közelgő megjelenése miatt disputájuk újra fellángolt. Barnett válaszában kifejtette, hogy a redmondi cég és az EU ügyét az előbbiektől elválasztva kell kezelni, mert a Microsoft ügyében „más a kontextus”. Egy másik jelenlévő jogi szakértő azonban úgy vélte, hogy Barnett kifejtett érvelésének lehetnek más cégekkel kapcsolatban is következményei, ide értve a Microsoftot is. Szerinte Barnett „Az EU és Japán hivatalnokainak címezte mondanivalóját.”

Egy másik résztvevő viszont úgy gondolja, hogy az amerikai hivatalnok beszéde a „forum shopping” terjedésének a jele. E kifejezés alatt azt a tevékenységet értik, amikor egy vállalat kormányhivatalnokok, tisztviselők támogatásával vagy piaci előnyöket kíván elérni, vagy a rá váró büntetések alól igyekszik kibújni, esetleg bizonyos szabályozásokat akarnak megkerülni. Philip Lowe, az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatója szintén meghallgatta amerikai kollégájának beszédét, majd később az újságíróknak azt mondta, hogy osztja Barnettnek az Apple-üggyel kapcsolatos aggodalmait, ő ugyanezt már végigharcolta a Microsofttal való összetűzés kapcsán.

Azóta történt

Előzmények