Az FBI letartóztatta a Volkswagen egyik vezetőjét

Az emissziós botrányban érintett felsővezetőt szombaton vették őrizetbe. A gyár mintegy 11 millió autót hozott forgalomba hamisított környezetszennyezési adatokkal.

A dízel autók károsanyag-kibocsátásával kapcsolatos csalásbotrány kapcsán az FBI letartóztatta a Volkswagen egyik vezetőjét. A szombaton őrizetbe vett Oliver Schmidt felelt az Egyesült Államokban 2014 és 2015 márciusa között az előírásoknak való megfelelésért.

Sem Schmidt ügyvédjei, sem az FBI nem kommentálta a hírt, a Volkswagen szóvivője is csak annyit mondott, hogy a gyártó továbbra is együttműködik a hatóságokkal, „nem lenne helyes folyamatban lévő nyomozást, vagy annak személyi kérdéseit véleményezni”.

A történelmi jelentőségű emissziós botrány során a Volkswagen elismerte, hogy 11 millió dízel autót engedtek forgalomba világszerte azzal a szoftverrel, ami csalt a károsanyag-kibocsátás mérése során.


Sötét fellegek (forrás: Alexander Koerner—Getty Images) [+]

A vállalat korábban már belement, hogy mintegy 16 milliárd dolláros kártérítést fizessen azokért a károkért, melyeket a mérési eredményeknél akár negyvenszer szennyezőbb autói okoztak, illetve a legtöbb tulajdonos számára megnyílt a lehetőség, hogy visszaadja járművét a Volkswagennek, vagy a gyár megjavítsa az érintett modelleket.

Azóta történt

Előzmények