A Volkswagen milliárdokkal tolja meg a digitális fejlesztéseket

A vállalat gőzerővel nyomul az új típusú megoldások és szolgáltatások területén, hogy megőrizze piaci pozícióját.

A Volkswagen ma közleményt adott ki arról, hogy az IoT jegyében jelentős mértékben fel kívánják gyorsítani digitális fejlesztéseiket, köztük egy saját szoftveren alapuló teljes, felhős rendszert építenek ki, erősítik e területen a partnerekkel való együttműködést, illetve új szolgáltatásokkal jelentkeznek, pl. a megosztásos autóhasználat kialakításával. A vállalat erre 2025-ig 3,5 milliárd eurót (közel 1100 milliárd forintot) tervezett be.

Jürgen Stackmann, a vállalat egyik értékesítési csúcsvezetője a berlini sajtókonferencián elmondta, hogy a teljes ökoszisztémának, platformnak a „We” nevet adták, és ennek kiemelt része egy még fejlesztés alatt álló saját operációs rendszer, a vw.OS, melyet az ügyfelek 2020-tól, az új elektromos autókban próbálhatnak majd ki. Ezek a járművek egy teljesen új elektronikus architektúrával rendelkeznek, egy olyannal, mely nyitott lesz az autonóm funkciók felé. E megoldás egyik legfontosabb nóvuma, hogy az autókban a jelenleg mintegy 70, függetlenül (gyártófüggően) működő szenzort és kontrollert egyetlen rendszer irányítása alá rendelik. Ehhez várják a partnerek, gyártók támogatását is.

A másik várt nagy előnye lesz a saját OS-nek, platformnak, hogy megszűnik a harmadik felektől való függőség, így pl. a szoftverfrissítéseket egyetlen forrásból, problémamentesen lehet megoldani.

Stackmann azt is elmondta, hogy a jövő év második negyedévében „We Share” néven Berlinben elindítanak egy új szolgáltatást, melynek keretében egy kétezer elektromos autóból álló flotta szolgálja majd ki az ügyfeleket. A próbaidőszak után ezt a szolgáltatást előbb Európában, majd az USA-ban és Kanadában is el kívánják indítani.

Azóta történt

Előzmények