Az elvárások alatt teljesített az IBM

Ginni Rometty, az IBM vezérigazgatója a befektetőknek küldött éves beszámolója mellé levelében azt írja, tudomásul kell venniük, hogy "míg 2013 fontos év volt a változások szempontjából, a teljesítményünk nem érte el az elvártakat”. Az IBM eladásai 5 százalékkal csökkentek tavaly, A bevételük a 2012-es 104,5 millárdról 99,7 milliárd dollárra csökkent. Már majdnem két éve minden negyedéves kimutatás csökkenő bevételeket jelez, a vállalat tavaly elbocsátásokra, fizetés nélküli szabadságolásokra, részvényei egy részének visszavásárlására (13,8 milliárd dollár értékben) kényszerült, hogy esélyük legyen tartani a pénzügyi tervet. Ezekkel a manőverekkel sem sikerült azonban az adózás előtti eredményt még a tavalyi szinten sem tartani, 16,48 milliárd dollárral zártak a 2012-es 16,6 milliárd után.

Az IBM részvényei 181,5 dollárt értek december 31-én, az egy évvel korábbi 191,5 dollárral szemben. Az alkalmazottak száma pedig egy év alatt összesen  3034 fővel, 431 212-re csökkent.

Tavaly 2 milliárd dollárt költött az IBM a SoftLayer Technologies Inc. megvásárlására. Az így nyert erőforrásokat a cég arra tervezi felhasználni, hogy a Watsont (kognitív számítási technológia) felhőből is képes legyen kiszolgálni, ezzel is buzdítva a mobilapplikációk fejlesztőit Watson használatára.


(forrás: IBM) [+]

Még legalább ennyit költhetnek majd az angol nyelven feltett kérdéseket elemző, és valós időben meg is válaszoló technológia köré épülő üzletre. A frissen felvásárolt SoftLayer szervereit például 1,2 milliárd dollár értékben tervezi bővíteni a vállalat, de ahogy arról már beszámoltunk, 1 milliárdot költenek a Watson Groupra is, így önálló üzletágat kap a kognitív számítási technológia.

Azóta történt

  • A rák elleni harcba is beszáll Watson

    Az IBM a jövőben a New York Genome Centert fogja segíteni a rák elleni kutatásokban, valamint a különböző génalapú vizsgálatok, eljárások fejlesztésében.

  • Rögös út áll az IBM előtt

    A vállalat vezérigazgatója az átalakulás időszaka nehéz lesz, de a változtatás mindenképpen szükséges ahhoz, hogy az IBM a jövőben sikeres legyen.

Előzmények