Az IBM nekimegy a legnagyobb online boltnak

Az IBM a héten pert indított – rögtön kettőt is – a világ legnagyobb e-kiskereskedelmi hálózataként számon tartott Amazon.com ellen. Az informatikai óriásvállalat azt állítja, hogy az online bolt olyan szabadalmait használja jogtalanul, amelyek például lehetővé teszik áruk megrendelését egy elektronikus katalógusból, további termékek ajánlását a vásárlói tranzakciók elemzése alapján vagy hirdetések megjelenítését egy interaktív szolgáltatásban. „Úgy gondoljuk, hogy az Amazon komplett üzleti modellje ezekre a szabadalmakra épül, és a kár igen jelentős lehet” – idézi az IBM szóvivőjének kommentárját a Reuters.

Scott Brooks elmondása szerint korábban sikertelenül próbáltak megállapodni a kérdéses megoldások licenceléséről az internetes céggel. „Számos e-kereskedelmi vállalattal együtt tudtunk működni a licencek ügyében, gyakran keresztlicenc-megállapodások formájában. Ez mindkét cég számára nagyobb cselekvési szabadságot biztosít” – magyarázta a szóvivő a hírügynökségnek.

Mint kiderült: az IBM – amely a világon a legtöbb amerikai szabadalmat bejegyeztető cég – több mint négy évvel ezelőtt figyelmeztette először az Amazont a szabadalombitorlás tényére, de a seattle-i vállalat nem mutatott hajlandóságot a tárgyalásos rendezésre. Az Amazon egyelőre nem kommentálta a hírt.

Tény ugyanakkor, hogy az internetes kereskedőcég is ment már neki riválisainak szabadalmi sérelmek miatt. 1999-ben a könyvkereskedő Barnesandnoble.com-ot citálta bíróságra a hírhedtté vált „egy kattintás” szabadalom miatt, amely azt írja le: miként vásárolhatnak egyetlen egérkattintással az online boltba betérők. A két vállalat 2002-ben peren kívül rendezte a vitát.

Az Amazon egyébként egy nappal az IBM-perek bejelentését követően, tegnap hozta nyilvánosságra harmadik negyedéves jelentését. A vállalat forgalma 24 százalékkal, 2,31 milliárd dollárra nőt, miközben nettó nyeresége az egy évvel korábbi 30 millióról 19 millió dollárra apadt. Bár a profit a bázishoz képest gyengült, így is felülmúlta az elemzői prognózisokat, a részvényárfolyam ezért felfelé mozdult.

Azóta történt

Előzmények