Az IBM őrzi elsőségét a szerverpiacon

A világszerte értékesített kiszolgálók forgalma a harmadik negyedévben – a tavalyi év megfelelő időszakához képest 5,5 százalékkal – 11,5 milliárd dollárra nőtt – derül ki az IDC jelentéséből. A piac immár hat egymást követő negyedév óta bővül, de a növekedés üteme csak mostanában gyorsult fel, ahogy az IT-beruházások a status quo fenntartása helyett egyre inkább új projektek megvalósítása felé mozdulnak el.

A gyártók versenyében továbbra is az IBM áll az élen. A vállalat szerverforgalma 6,3 százalékkal, 3,4 milliárd dollárra nőtt – ez a piac 31,7 százalékát jelenti. 3,1 milliárd dolláros eladásaival a második helyen maradt a Hewlett-Packard. A rangsor harmadik helyéért szoros versenyt vív a Sun (1,18 milliárd dollár) és a Dell (1,17 milliárd dollár), ám míg az előbbi csupán 0,1 százalékkal, addig az utóbbi 14,1 százalékkal növelte forgalmát. Az ötös listát a Fujitsu zárja 714 millió dolláros eredményével.

A jelentés kitér arra is, hogy a 64 bites kiterjesztéssel ellátott x86-os processzorok – mint amilyen az AMD Opteron és az Intel „Nocona” Xeon – egyre népszerűbbek a szegmensben. Az IDC adatai szerint nagyjából 60 000 Nocona- és 52 000 Opteron-rendszer talált gazdára a negyedév során. Az AMD-alapú szerverek 60 százalékán a 64 bites képességeket kihasználó Linux fut, míg az Intel-alapú kiszolgálók nagy része 32 bites Windowszal üzemel.

Az x86-os szerverek forgalma összességében 18,3 százalékkal, 5,4 milliárd dollárra nőtt, és immár harmadik egymást követő negyedévben előzte meg a RISC-alapú kiszolgálók összesített eladásait.

Továbbra is gyorsan bővül a linuxos szerverek piaca. A harmadik negyed során 42,6 százalékkal, 1,06 milliárd dollárra nőtt a szegmens, melyet a HP vezet az IBM és a Dell előtt. Nem okozott meglepetést az sem, hogy a unixos kiszolgálók forgalma tovább esett – mégpedig 2,3 százalékkal, 4 milliárd dollárra. Itt a dobogós gyártók a HP, a Sun és az IBM.

  • Kapcsolódó cégek:
  • IBM

Azóta történt

Előzmények