Hűvösebb Opteronok

A mikroprocesszorok teljesítménynövekedésével együtt nő a számítógépes rendszerek energiaigénye és hőtermelése is, ami különösen a kiszolgálókat szűk helyen sűrítő adatközpontokban okoz egyre nagyobb problémát. Nagyobb központokban az áramellátás és a hűtés költségei tetemes summát tesznek ki: az amerikai Lawrence Livermore kutatólaboratórium például évente 1 millió dollár fizet a telepített szuperszámítógépek által felvett energia minden megawattjáért. Az Advanced Micro Devices úgy próbálja enyhíteni a kellemetlen mellékhatásokat, hogy noteszgépekben használt chipjei energiatakarékos funkcióit emeli át szerverekbe szánt Opteron processzoraiba.

Az ún. optimalizált energiagazdálkodással (OPM) ellátott PowerNow! technológiát támogató chipek órajele a terhelés függvényében változtatható, így üresjáratban akár 80 százalékkal is csökkenthető a fogyasztás. A megoldással – állítja az AMD – az adatközpontok üzemeltetési költségei jelentősen csökkenthetők, hiszen kevesebb áramra és alacsonyabb hűtőteljesítményre van szükség. A munkahely komfortérzetét növelheti, hogy – az alacsonyabb fordulatszámon pörgő ventilátoroknak hála – mellékhatásként csökkenthető a zajszint is.

A technológia már megtalálható az év közepe óta forgalmazott Opteron chipekben, de csak 2005 első félévében, a kompatibilis operációs rendszerek és BIOS-ok megjelenése után lesz kihasználható. A Microsoft Windows mellett a legtöbb vállalati Linux-disztribúció is képes lesz processzorok órajelének szabályozására.

Az Intel hasonló megfontolásokból alkalmazta az energiatakarékos SpeedStep technológiát szerverprocesszoraiban.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények