Az idén erős a félvezetőipar

A félvezetőipar az idén látványosan bővül, de az elkövetkező két évben a növekedés lassulni fog – állítja a Gartner Inc. piackutató tegnap kiadott jelentése. Az idén az ágazat 226 milliárd dolláros árbevételt könyvelhet el, ami 27 százalékkal több, mint a tavaly. Ugyanakkor jövőre a növekedés üteme 5–10 százalékra mérséklődik, míg 2006-ban várhatóan tovább csökken.

Amint Richard Brown, a cég alelnöke mondja: a félvezetőipar közismerten szeszélyes üzlet. Az idei év ugyan kimagaslóan erős lesz, de a 27 százalékos növekedési ütem nem tartható a pc-frissítési ciklus jövőre várható lezárultát követően. Brown szerint egy szokványos ágazati ciklus kezdetén vagyunk, és még a ciklusok mind különböznek, közös bennük, hogy a kereslet és kínálat kiegyensúlyozatlansága alakítja őket.

Minthogy a gyártók milliárdokat költöttek üzemeik és technológiáik korszerűsítésére, a chipek kínálata éppen akkor nő majd, amikor a jövő év vége felé a kereslet lanyhulni kezd. Ez az árak mérséklését és a készletek felduzzadását hozza magával.

Azóta történt

Előzmények