Gartner: csökkentett PC-forgalmi prognózis

A Gartner piackutató cég néhány hónapon belül másodszor csökkentette az idei évre vonatkozó PC-forgalmi előrejelzését. A módosított prognózis szerint személyi számítógépekből 2004-ben 182,7 millió talál gazdára világszerte, ami 11,4 százalékos növekedés 2003-hoz képest. Augusztusban a Gartner már egyszer kiigazította várakozásait, 13,4 százalékról 13 százalékra csökkentve a várható bővülési ütemet.

A piackutató úgy látja, hogy a negyedik negyedév forgalma nem lesz erős, mert hiányoznak az igazán vonzó új szolgáltatások, miközben a szórakoztatóelektronikai eszközök is egyre több PC-s funkciót kínálnak. A Gartner egyik elemzője a CNET-nek elmondta, hogy három éve nem jelent meg új Windows, a második szervizcsomag pedig aligha elegendő a vásárlások ösztönzésére. Az előrejelzés szerint a negyedik negyedévben 51,9 millió PC talál gazdára, 10,1 százalékkal több, mint tavaly év végén.

Eközben a harmadik negyedév sem alakult rózsásan: az Egyesült Államokban az otthoni asztali gépek, míg Európában az üzleti PC-k fogytak gyengébben a vártnál. A noteszgépek forgalma ugyan továbbra is gyors ütemben bővül, ám ez a szegmens a számítógéptorta csupán 28 százalékát adja.

Azóta történt

Előzmények