Az internetadó nem jó ötlet? Csökkentsünk?

Miután két hónapig konzultálhattunk arról, hogy miről is konzultáljunk, hétfő délután kettő órakor elindult az InternetKon kérdésekre válaszolós szakasza, húsz témában várja válaszainkat a konzultációt vezető Deutsch Tamás. Ezeket több ezer hozzászóló közel 1200 egyedi kérdéséből válogatták ki, mondta el a konzultáns.


[+]

A témafelvetések és az azokra adható válaszok alapján a magyarokat az internetet és a szolgáltatókat sújtó adóterhelés, a net ára érdekli a legjobban (a torrenttel együtt 10 kérdés), illetve a világhálón elkövetett visszaélések (4 kérdés), az iskolai informatikaoktatás (2 kérdés) és az internetsemlegesség.


[+]

A válaszokat felületesen átböngészve úgy tűnhet, pro és kontra lehet véleményt mondani, de fájóan hiányoznak a kifejtésre alkalmas szabadszöveges dobozok, mert sok esetben két rossz válasz közül kell valamelyiket kiválasztani. A rendszer egyébként néhány esetben több válasz megjelölését is engedélyezi, ezek akár egymásnak ellentmondó állítások is lehetnek, egyedül a „nem szeretnék válaszolni” ikszelése esetén nem tudunk ilyenkor többet választani.


[+]

A válaszadást félbehagyni nem lehet, cserébe az InternetKon oldala nem léptet ki tétlenség esetén, a belépésre pedig az Ügyfélkapu és a Facebook mellett az oldalregisztráció is megengedett. Érdekesség, hogy az e-mail címet ilyenkor nem validálják, azaz elméletileg akárhányszor kitölthető a kérdéssor, ha az eredménnyel elsőre nem lennénk elégedettek.

 


[+]

Az InternetKon oldalán történő regisztráció során a megadott e-mail címre nem érkezik visszaigazolás, ahogy a kérdések megválaszolását követően sem tájékoztatnak levélben a sikeres leadásról. Deutsch reméli, hogy akik nem rendelkeznek saját interneteléréssel, az 1200 e-Magyarország Pont valamelyikén azért kitöltik a kérdőívet. A politikus szerint az októberi elhibázott kormánydöntés és az azt követő felháborodás után mára társadalmi egyetértés alakult ki, és a vita már csak arról szól, hogyan, mikor és milyen léptékben csökkentsék az internetezést érintő adókat.


[+]

Azóta történt

Előzmények

  • Hat témaköre lesz az internetes konzultációnak

    A kérdésekről a hónap végén dönt a kormány, a szavazás májusban indul. Többek között tartalomról, megfizethetőségről, biztonságról szól majd az akció.

  • „minek az internet?”

    Az internetadó terve nyomán létrejött nemzeti konzultáció új mérföldkőhöz érkezett: lezárult a javaslattétel időszaka, és a címben szereplő kérdés is válaszra vár.