Az IPTV-vel bealkonyul a hagyományos tévézésnek

A londoni Lovelace Consulting legújabb tanulmánya szerint az IPTV – a széles sávú hálózatokon keresztül továbbított, nem kötött időpontokban sugárzott, hanem bármikor letölthető televíziós adás – öt éven belül felborítja a televíziózásról alkotott jelenlegi képet.

Napjainkban körülbelül két és félmillió előfizetője van a különböző IPTV-szolgáltatóknak. Szakértők szerint ez a szám 2010-re a tízszeresére, 25 millióra fog nőni, az IPTV-ágazat pedig 10 milliárd dolláros biznisz lesz.

Dr. William Cooper, a tanulmány egyik szerzője szerint a digitális tévéműsorok ugyanazon protokollon keresztüli továbbítása, amely jelenleg az internet alapját adja, kiveszi majd az irányítást a szolgáltatók kezéből és a felhasználókéba helyezi át. A széles sávú televíziózás igen hamar alkalmazkodni fog a web tulajdonságahoz.

A gyakorlatban mindez annyit jelent, hogy soha többé nem fogja egy fontos tévéműsor befolyásolni a szabadidőnk beosztását – már akiét egyáltalán befolyásolja az ilyesmi –, hiszen a számtalan nemzetközi szolgáltató által nyújtott gyakorlatilag korlátlan műsorválasztékból mindenki a saját személyes műsorújságját állíthatja össze, és akkor nézheti meg a kívánt programokat, amikor kedve tartja.

Azóta történt

  • Budán már tesztelik az IPTV-t

    A T-Online a főváros XI. kerületében 500 felhasználó bevonásával próbálja ki az új technológiát.

Előzmények