Jön az ip-televízió

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) az idei évben tovább akarja csökkenteni mind a mobil-, mind a vezetékes piacon a hívásvégződtetési díjakat. A vezetékes piacon a hatóság még az első félévben csökkenti a tarifákban meglévő indokolatlan regionális különbségeket, valamint a hurokátengedést terhelő egyszeri díjakat. Ezek a lépések újabb nagy lökést adhatnak a verseny növelésének és az árak csökkentésének a vezetékes és a széles sávú internet-hozzáférések piacán – mondta tegnap Pataki Dániel, az NHH elnöke. Szintén fokozódó versenyre és az UMTS/3G szolgáltatások fokozatos térnyerésére számít az NHH a mobilpiacon. Reményeik szerint a harmadik generációs szolgáltatások elterjedésével és várható fokozatos árcsökkenésével egy új platform jelenik meg – a vezetékes telefon és a kábeltelevíziós hálózatok mellett – a széles sávú szolgáltatások piacán. Bánhidi Ferenc, az NHH tanácsának tagja kiemelte, hogy a következő négy évben a konvergencia uralhatja majd a magyar távközlési piacot. Új szolgáltatások megjelenése várható, s több távközlési cég gondolkodik az ip-alapú televíziós szolgáltatás bevezetésén. Pataki elmondása szerint eddig ez irányú szándékát a Magyar Telekom jelezte. (Amint arról beszámoltunk, az akkor még Axeleróként ismert T-Online már egy éve megkezdte a felkészülést a szolgáltatás bevezetésére.)

Pataki elmondta, hogy az elmúlt évben az NHH előzetes becslései szerint a mobilszolgáltatások piacán mintegy 10 százalékkal csökkentek az árak, miközben közel 600 ezerrel nőtt a három szolgáltató ügyfélszáma és év végére elérte a 9,32 milliót. Tavaly az NHH mindhárom mobilszolgáltató – nagykereskedelmi – végződtetési díjait csökkentette. A 2004. decemberi átlagos végződtetési díjhoz képest a T-Mobile-nak és a Pannonnak egyaránt 10,38 százalékkal, a Vodafone-nak pedig 16,48 százalékkal kellett csökkentenie a hálózatába érkező hívások átlagos végződtetési díját. A vezetékes piacon is élénkült a verseny 2005-ben, mivel a lakossági területen is megjelentek az alternatív szolgáltatók. A verseny élénkülésének eredményeként csökkentek a forgalmi díjak.

Az NHH adatai szerint tavaly mintegy 65 százalékkal, a januári 250 ezerről év végére 413 ezerre nőtt az ADSL-előfizetések száma. Az elmúlt évben gyorsan nőtt a kábeltelevíziós hálózaton keresztüli széles sávú hozzáférések száma is. A KSH adatai szerint 2005 harmadik negyedévének végén ezek száma közel 180 ezer volt, míg 2004 végén 136 ezer. Az NHH előzetes becslései szerint így 2005 végén már több mint 600 ezer széles sávú előfizetés volt Magyarországon – azaz a 100 lakosra jutó előfizetések száma egy év alatt 3,6 százalékról 6 százalék fölé emelkedett. Ez az új uniós országokban 3,1 százalék, ám a régiek esetében már 12 százalékos, Magyarország tehát a középmezőnyben foglal helyet.

Azóta történt

Előzmények