Az LG hatalmas ütemben terjeszkedik Oroszországban


Bon-Moo Koo

Az LG Electronics 150 millió dolláros beruházás keretében építette fel Oroszországban új, 49,5 hektáros komplexumát. A létesítmény futószalagjairól 500 000 digitális televízió, 700 000 mosógép, 200 000 hűtőszekrény és 260 000 házimozi-rendszer gördül majd le évente. A cég 2008-tól egymillió darabra kívánja növelni az éves kapacitást minden termékkategóriában. Az LG stratégiai szempontból is növelni kívánja a termelést, mert Oroszország még várhatóan az idén csatlakozni fog a Világkereskedelmi Szervezethez (WTO). A koreai cégnek már eddig is vezető piaci részesedése volt Oroszországban a televíziók, az audioeszközök, a porszívók, a mikrohullámú sütők, a videók, a DVD-k és az optikai tárolók területén.

A szeptember 5-én rendezett nyitóünnepségen Mihail Fradkov, Oroszország miniszterelnöke, Bon-Moo Koo, az LG elnöke és SSzang-Szu Kim, az LG elnökhelyettes vezérigazgatója mellett részt vett mintegy 600 orosz és koreai előkelőség, köztük German Gref, orosz gazdasági miniszter, Borisz Gromov, a moszkvai régió kormányzója és Dzseszop Kim, Korea oroszországi nagykövete.

„Az új gyár ugródeszkaként lesz az LG segítségére, hogy vitathatatlanul az első számú elektronikai márka legyen Oroszországban. Az új létesítmény a támogatóinkkal kötött sikeres együttműködésünk méltó eredménye, hiszen Oroszország és az orosz emberek segítsége nélkül ez a gyár nem jöhetett volna létre” – nyilatkozta SSzang-Szu Kim. Az LG azért választotta Oroszországot az új létesítmény helyszínéül, mert innen érheti el a legkönnyebben a régió vásárlóit, s emellett a cég disztribúciós és vámköltségeket takarít meg vásárlóinak, illetve munkalehetőséget teremt a régió magasan képzett szakembereinek.

Az LG vegyszerekkel és természetes energiaforrások kutatásával is foglalkozik Oroszországban. Az LG Chem oroszországi bevétele 63 millió dollár volt 2005-ben, amely 70%-os növekedést jelent az előző évhez képest, és 2006 végéig a cég 100 millió dolláros bevételt szeretne elérni a 2004 óta működő oroszországi leányvállalatánál. Az LG egy másik filiáléja az LG International, amely természetes energiaforrások felkutatásával foglalkozik Oroszországban. 2005-ben a cég megegyezési megállapodást kötött az ElgaUgollal egy, a becslések szerint 2 milliárd dollár értékű szénbánya kizárólagos jogairól. Idén júliusban az LG International közel 20 millió hordónyi kőolajat talált Kazahsztánban. Augusztusban a cég bányakoncessziót kapott a Bloc 8 körzetre, illetve további kutatásokat is tervbe vett az orosz területeken.

Azóta történt

Előzmények