Az új processzorok miatt kevesebb szerver fogy

Az IDC a virtualizáció és a többmagos processzorok térnyerésére hivatkozva jelentősen megnyirbálta az x86-os (PC-kompatibilis) szerverek darabszám szerinti forgalmára vonatkozó prognózisát. A piackutató szerint a 2006 és 2010 közötti öt évben e kiszolgálók piaca nem 61 százalékkal – ahogy korábban jósolták –, hanem csupán 39 százalékkal bővül. Ez számokra lefordítva azt jelenti, hogy a becsültnél 4,5 millió géppel kevesebb fogy majd, és 2,4 milliárd dollárral kevesebb bevétel vándorol a gyártók zsebébe. Ennek ellenére az x86-os szerverek részesedése a teljes piacon tovább nő majd 2011-re, a 2006-os 93-ról 94 százalékra.


Sun Fire V40z: egy az x86-os szerverek közül

A domináns x86-os platform mellett az alternatívák – mint amilyen az Intel EPIC, a Sun Sparc vagy az IBM Power – is tovább élnek, de nem csak darabszám, hanem árbevétel alapján is veszítenek befolyásukból. A prognózis szerint ugyanis a ma még csupán az árbevétel felét adó x86-os szegmens 2011-re 56 százalékra növeli részesedését a bevételi tortából.

A virtualizáció lehetővé teszi több operációs rendszer párhuzamos futtatását, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy akár egy gépen is működtethetők olyan alkalmazások, amelyek korábban csak külön szervereken voltak futtathatók. A két- és négymagos processzorokkal ugyancsak több munka végezhető el egy gépen.

Azóta történt

Előzmények