Csúcson az AMD

Hiába készítette elő merész árcsökkentésekkel teljesen új architektúrára épülő processzorai bevezetését az Intel, a második negyedévben – ha csupán szerény mértékben is, de – tovább növelte részesedését a PC-kompatibilis (ún. x86-os) processzorok piacán riválisa, az Advanced Micro Devices (AMD) – derül ki a Mercury Research piackutató most publikált jelentéséből. A kisebb csipgyártó 21,4-ről – az új rekordnak számító – 22 százalékra tornászta fel darabszám szerinti részesedését, miközben a teljes piac árbevételének immár 18 százalékát mondhatta magáénak. Ezzel párhuzamosan az Intel részesedése 73, illetve 81 százalékra csökkent. (Ha az International Business Timesban közölt adatok pontosak, a piac más szereplői – a tajvani VIA és a Transmeta – darabszám szerint 5, árbevétel szerint pedig 1 százalékkal részesednek a processzorbizniszből.)

Az AMD a térnyerést elsősorban a szerverekbe szánt Opteron 200-as széria 45 százalékos forgalombővülésének köszönheti. A sunnyvale-i vállalat ezzel a szerverpiac árbevételének 33 százalékára tette rá a kezét, 5 százalékot rabolva el az Inteltől. Egyedül a notebookokhoz gyártott processzorok piacán tudott erősíteni az Intel: részesedése itt 86,3 százalékról 86,7 százalékra nőtt.

Elemzők szerint azonban az új Core 2 Duo és Xeon 5100-as processzoroknak köszönhetően az Intel megfordítja a trendet a harmadik negyedévben, azaz az AMD most felállított piaci részesedésbeli rekordja várhatóan jó néhány negyedéven át ismét nem fog megdőlni. A kisebb processzorgyártó részesdése először 2001 végén haladta meg a 20 százalékot, de aztán négy éven át ismét 15 és 20 százalék között lebegett. A cég rövid időn belül 30 százalékra tervezi növelni befolyását a piacon, és ebben nagy szerepet szán a tavaly ősszel megnyitott, de a sorozatgyártásba csak az idén bevont új drezdai gyárának.

Azóta történt

Előzmények