Megépítik Babbage csak papíron létező számítógépét

Charles Babbage (1791-1871) meg nem valósult koncepciója, a modern számítógépek egyik 19. századi őse mindig is nagy tiszteletben állt a szakmabeliek körében, és egy új, több millió dolláros projekt keretében brit kutatók elhatározták, hogy tíz év alatt megépítik az „Analytical Engine” egy működőképes változatát – számolt be az októberben megindult munkálatokról a The New York Times.

Babbage

A hatalmas vállalkozás során fel fogják használni mindazokat a tapasztalatokat, amelyeket egy másik Babbege-találmány, a Difference Engine No. 2. számológép újraalkotása során szereztek. Ennek a nyolcezer mechanikus alkatrészből álló gépnek a munkálatai 1991-ben fejeződtek be.

Ami az Analytical Engine-t illeti, a mai felfogás szerint működési elvét tekintve ez az 1830-as években kidolgozott koncepció az első olyan, mely már hasonló módon működött volna, mint ahogy jó száz évvel később Alan Turing gondolkodott a programozható számítógépről.

Babbage szobaméretű gépének tervrajzait jelenleg a londoni Science Museumban őrzik. A jelenlegi projektet John Graham-Cumming programozó és Doron Swade, a múzeum korábbi kurátora irányítják, akiknek egyik motivációjuk az, hogy eldöntsék a régóta zajló szakmai vitát: Babbage vajon meg tudta volna-e építeni az általa kitalált koncepció alapján a gépet.

A tervrajzokat már digitalizálták, ám a megvalósítás igen nehéz lesz ezek alapján is, mert míg a fent említett számológépnél kész, lezárt tervekből dolgoztak, az „ősszámítógép” koncepciója nincs lezárva, Babbage folyamatosan dolgozott rajta, finomította, különféle megoldásokat dolgozott ki, ezért nem könnyű egy működőképes modell kiolvasása sem. Épp ezért a digitalizált rajzokat jövőre közzéteszik az interneten is, hogy az érdeklődők javaslataikkal segíthessék a rekonstrukciót.

A tervek szerint három lépcsője lesz a projektnek: először kielemzik a rajzokat és megállapodnak egy működőképesnek talált elképzelésben, ezek után elkészítenek egy háromdimenziós szimulációt, majd végül nekifognak a tényleges szerelésnek.

Azóta történt

Előzmények