Ballmer: maguk túl sokat várnak a Vistától

A Microsoft vezérigazgatója egy pénzügyi elemzőknek tartott tájékoztatón a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy a Wall Street túlbecsüli a most kiadott Windows Vista hatását a szoftvervállalat árbevételére. „Igazán örülök annak, hogy ilyen nagy lelkesedés övezi a Vistát, de azt gondolom, hogy a Vistára vonatkozó 2008-as árbevétel-prognózisok némelyike túlontúl agresszív” – fogalmazott Steve Ballmer, hozzátéve, hogy az új operációs rendszer elsősorban a windowsos bevételek fenntartására biztosítja. „Nem minden új kiadás jelent új növekedési lehetőséget” – magyarázta.


Steve Ballmer a Vista január végi bemutatóján

Ballmer elmondta még, hogy várakozásaik szerint a Vista megjelenése nagyobb forgalomnövekedést hoz majd a fejlődő országokban – például Kínában, Indiában és Brazíliában –, de figyelembe kell venni, hogy ott a meglévő bázis is jóval szűkebb, mint a fejlett gazdaságokban. Ráadásul e piacokon problémát jelent a kalózkodás is, és ezen az sem segít látványosan, hogy szigorították az illegális felhasználás elleni védelmet az új operációs rendszerben.

Arra is figyelmeztetett a Microsoft-vezér, hogy bár a Windows-frissítést magában foglaló vállalati licencek száma magas, azokat már a korábbi negyedévek során elkönyvelték, amit a „túlzottan optimista” prognózisok nem vettek figyelembe.

Amint az ismert, a Vista öt évvel a korábbi változat, az XP után tavaly decemberben vált elérhetővé a nagyvállalatai felhasználók számára, de a kiskereskedelemben csak idén január 30-án jelent meg. Ugyan az új operációs rendszer jelentősen felélénkítette a PC-piacot, ez a felfutás várhatóan csak a 2007-es pénzügyi év végéig tart majd, és nem tér vissza a 2008-asban – mondta Ballmer. (A Microsoft 2008-as üzleti éve idén július 1-jén kezdődik.)

Azóta történt

Előzmények