Bekeményít a Synergon felé a Cisco?

Kilencven napra felfüggesztette a Synergonnal kötött partneri szerződést a Cisco, mert a magyar cég az amerikai társaság termékei mellett a kínai Huawei által szállított eszközöket is forgalmaz – írta tegnap a Hwsw.hu. A felfüggesztést a Synergon nem erősítette meg.

Alig egy hete örömmel jelentette be a Synergon, hogy a kínai céggel kötött megállapodás alapján ezentúl a Huawei termékeit is szerepelteti kínálatában. A távol-keleti társaság által szállított eszközök állítólag minőségben felveszik a versenyt a konkurens Cisco termékeivel, ám áruk jóval alacsonyabb azokénál. Ennek oka azonban az amerikai cég szerint elég prózai, a Huawei állításuk szerint egyszerűen ellopta a Cisco technológiáját, dollármilliárdokat spórolva ezzel a fejlesztésen. Igaza bebizonyítására pert is indított az amerikai társaság, amit később – miután a Huawei elismerte a lopás tényét és átírta a kifogásolt részeket – ejtett.

A per lezárásának tükrében némileg furcsának tűnik az a Hwsw.hu által megszellőztetett hír, amely szerint a Cisco állítólag a partneri szerződés felmondásával fenyegeti a Synergont. A világon ugyanis több száz távközlési társaság – közöttük például a Vodafone – használja a kínai cég konkurensekénél jóval olcsóbb termékeit – írja az internetes magazin.

Nem a Cisco-eszközök helyettesítésére, kiváltására vettük fel kínálatunkba a Huawei-termékeket, hanem azokkal párhuzamosan, azok alternatívájaként szeretnénk kínálni őket, ráadásul elsősorban Magyarországon kívül – nyilatkozta a Napi Gazdaságnak Molnár Zsolt, a Synergon kommunikációs igazgatója. A piac elég nagy ahhoz, hogy mindkét cég termékei elférjenek rajta; a Cisco-eszközöknek megvan a kialakult vevőköre, amin a Synergon sem változtatna, de a Huaweien keresztül új ügyfélkört szólíthatnánk meg – tette hozzá Molnár. A partneri szerződés felfüggesztését a kommunikációs igazgató nem erősítette meg, csak annyit közölt, a Cisco Magyarország jelezte, hogy szeretnék újratárgyalni a két cég együttműködésének feltételeit. A Synergonnál nem ismerik a Cisco szándékait, de eddig kitűnő volt az üzleti kapcsolatuk – a Cisco-termékek forgalmazásából származott tavaly a társaságnak a legtöbb bevétele –, és remélik, ez a jövőben is folytatódni fog. (A Synergon Cisco Gold Partner minősítéssel rendelkezik, amit kevesen mondhatnak el az országban). A Synergon szerint egyébként nem kell majd választaniuk, hogy a Huawei vagy a Cisco termékeit forgalmazzák, valószínűleg a Cisco sem várná el tőlük a kínai céggel kötött megállapodás felmondását.

Azóta történt

Előzmények