Bekeményítenek a brit fájlcserélővadászok

Harminchárom olyan előfizető személyes adatainak kiadására kötelezte tegnap a brit legfelsőbb bíróság az érintett internetszolgáltatókat, akik illegálisan töltöttek fel zenéket fájlcserélő hálózatokra. A felhasználók összesen több mint 72 ezer zeneszámot osztottak meg illegálisan – legalábbis ez áll abban a bírósági keresetben, amelyet a Brit Hanglemezkiadók Szövetsége (BPI) nyújtott be. A tegnap lezárult per csak egy volt azon akciók sorából, amelyet a fájlcserélő hálózatok elleni átfogó jogi támadás jegyében indított a BPI. A szolgáltatóknak két hetük van arra, hogy a név- és címadatokat a hanglemezgyártó cégek rendelkezésére bocsássák.

Emlékeztessen ez a bírósági döntés minden fájlcserélő felhasználót arra, hogy nem maradhatnak névtelenek – kommentálta az ítéletet Geoff Taylor, a BPI vezető jogásza. „Ez a 33 ember több ezer fontos kártérítés megfizetésére számíthat. Minden egyes nap folytatjuk a bizonyítékok gyűjtését azon felhasználókról, akik illegálisan másolnak zenéket a hálóra, annak ellenére, hogy figyelmeztettük őket. Ha el akarják kerülni a törvényi felelősségre vonást, szüntessék be a fájlcserélők használatát, és vásároljanak legálisan zenét” – tette hozzá Taylor.

Eközben újabb részletek derültek ki a BPI korábbi akciója keretében múlt hónapban eljárás alá vont másik 31 felhasználóról. A vádlottak egyharmada szülő, akiknek internet-hozzáférését a tudtuk nélkül használták fel csemetéik arra, hogy zenefájlokat osszanak meg P2P-hálózatokon.

A BPI most a legkülönfélébb statisztikákkal igyekszik alátámasztani az általános támadás jogosságát, bemutatva az illegális zeneletöltők által a brit hanglemeziparnak okozott károkat. A TNS elemzőcég elmúlt két évet felölelő kimutatása szerint például az Egyesült Királyságban az illegális fájlletöltők – akik becslések szerint a 12 és 74 év közötti népesség 18 százalékát teszik ki – két év alatt 654 millió angol fonttal kevesebbet költöttek zenevásárlásra, mint egyébként tették volna, ha nem fordultak volna illegális források felé. Arról, hogy ez utóbbi becsült számot mi alapján kapták meg, sajnos nem szól a BPI megbízásából elkészült felmérés.

A témával kapcsolatban a hazai helyzetről ad képet korábbi cikkünk "Letiltott ADSL" címen.

Azóta történt

Előzmények