Kalózszervert foglalt le a magyar rendőrség

A Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai a múlt héten akciót hajtottak végre egy személy ellen, aki az interneten keresztül illegálisan árult filmeket és szoftvereket. A rendőrség lefoglalt egy 30 darab – összesen 4,4 terabyte kapacitású – merevlemezt tartalmazó szervergépet, míg a gyanúsított számítógépén további 1,2 terabyte mennyiségű adatot, elsősorban szerzői jogvédelem alatt álló filmeket találtak. A lefoglalások hatására a Mátrix hub, az ország legnagyobb fájlcserélő rendszere is megbénult – áll az ASVA (Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közhasznú Alapítvány) közleményében.

A nyomozás az ASVA feljelentése alapján indult el. Számítástechnikai szakértők és az ASVA munkatársainak segítségével fény derült arra, hogy a letöltésre kínált adatokat tartalmazó szervergép és a hozzá tartozó számítógépek hol találhatók, valamint felfedték a gépeket üzembe helyező és a banki átutalásokat fogadó személy kilétét is. Ezt követően a rendőrség munkatársai négy helyszínen összehangolt és megtervezett akciót hajtottak végre, melynek eredményeképpen elfogták a bűncselekmény elkövetésével megalapozottan gyanúsítható személyt, valamint lefoglalták az illegális tevékenységre használt számítástechnikai eszközöket.

A szerver üzemeltetője szerzői jogvédelem alatt álló filmeket, szoftvereket, valamint zenei felvételeket kínált letöltésre 3000 forintért. A regisztráció egyszerűen működött, a megadott e-mail címen érdeklődő kapott egy jelszót, mellyel megnézhette, hogy a rendelkezésre álló filmek, szoftverek, zenék közül mit szeretne letölteni, majd a megadott bankszámlaszámra elküldte a fenti összeget. Az átutalás után megkapta a hozzáféréshez szükséges jelszót, és már le is tölthette a kívánt fájlokat.

A rendszer üzemeltetőjének bankszámláján néhány hét leforgása alatt – több száz ügyféltől – másfél millió forint gyűlt össze. További szakértői vizsgálat folyik annak megállapítására, hogy a fájlcserélő rendszer mekkora vagyoni hátrányt okozott a filmforgalmazóknak.

Azóta történt

Előzmények