Ez már nem vicc: leállítják az új Apple Watch okosórák eladását az USA-ban

Ezzel a héttel kezdődően szabadalmi jogvita miatt leállítja az Apple az Apple Watch Series 9 és Ultra 2 okosórák eladását az USA-ban.

Időről időre felmerül egy szabadalmi per, súlyos következményeket emlegetnek, aztán a felek megegyeznek, a termék nem kerül le a polcokról. Az Apple most azonban nehéz helyzetbe került, és szabadalmi jogvita miatt tényleg leállítja az USA-ban az Apple Watch Series 9 és Ultra 2 okosórák eladásait.

A szabadalmi jogvita a véroxigénszint méréséhez használt technológiához kapcsolódik, az ITC még októberben döntött a Masimo javára a szabadalmi vitában – már akkor kiderült, hogy betilthatják az Apple Watch órák importját.

Joe Biden december 25-ig dönt majd a jelenleg helyzetről, az Apple igyekszik megfelelni a követelményeknek. Amennyiben a Biden-kormány nem vétózza meg az ITC döntését, december 26-tól nem csak átmenetileg, végleg lekerül a polcokról a két Apple óra.

A weben 21-én, a fizikai boltokban 24-én áll le a forgalmazás, de a régebbi, ilyen szenzor nélküli modellek elérhetőek maradnak, ezekkel vészelheti át a helyzetet az Apple, amelynél a tiltás hatása így januárban és februárban jelentkezne. Elemzők szerint a nagyobb kérdés az, hogy a jövőbeli modelleknél használhatja-e a technológiát az Apple, sikerül-e megállapodást kötni vagy megoldással előállni. A Masimo vezérigaugatója októberben arról beszélt, nyitott az Apple-lel való tárgyalásra. Most pedig üdvözölte az ITC döntését, amely megvédi a szabadalmi jogokat, erősíti a bizalmat a szabadalmi rendszerben és az iparban.

Az USA-n kívül mindkét új Apple óra elérhető marad. Az Apple szerint az ITC hibás döntést hozott, amit meg kell fordítani – fellebbeznek is ezért. A Masimo szerint azonban az Apple elcsábította a dolgozóit, ellopta a technológiáját, majd beépítette azt az okosóráiba. Az Apple is visszaperelte egyébként a céget, és azzal is vádolja, hogy a jogi herce-hurcát egy rivális okosóra népszerűségének felveréséhez használja. Az Apple jelenleg jogi, technikai és algoritmikus változtatásokon dolgozik. A Masimo szerint azonban a hardverrel van gond, ahhoz kell nyúlni. Az Apple mindent elkövet, hogy az órák visszakerüljenek a polcokra.

Elnöki vétóra legutóbb egyébként 2013-ban került sor, akkor Barack Obama vezetése alatt fordítottak meg egy Samsung miatt kivetett importtilalmat az iPhone-ok és iPadek kapcsán.

Ilyen tiltást az AliveCor pere miatt is kapott idén az Apple az órákra, ott végül nem Bidenék, hanem az ITC függesztette fel az intézkedést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények