IBC: a drónok ehhez képest játékra valók

Öt órán át repül egy töltéssel, akár három kilométer magasból készíti a képeket és öt tengely mentén csillapít a speciális Cavalon Pro.

Az elektronikus média és szórakoztatóipar kiállításán, az IBC-n rengeteg érdekes kiállítóval találkozni idén is. Összesen 1700-an vannak Amszterdamban a 10 óriási kiállítói csarnokban. Látogatókból 50-55 ezer főre számítanak szeptember 15-ig, a kiállítás végéig.

A csapból is drónok folynak, lélegzetelállító videók készülnek madártávlatból, de az igazán profik nem bízzák kizárólag távirányítós gépekre a filmezést. Számukra jelent költséghatékony és hosszú repülőidőre képes megoldást a BeyondHD mögött álló Pinewood Studios a Cavalon Pro gyrocopterrel. Az ár felszereltségtől függően 70-100 ezer euró között mozog. A professzionális felhasználásra szánt gép ára az átlagos reklámfilmek költségeihez képest egyáltalán nem számít magasnak, ha pedig filmstúdiók vagy televíziós csatornák költségvetését vesszük alapul, egy ilyen gyrocopter ára egyből más megvilágításba kerül.


[+]

A maximum 185 km/órás sebességgel közlekedni tudó autocopter egy töltéssel öt órát képes repülni és akár három km magasból is rögzítheti a képeket az öt szabadsági fokkal bíró (öt tengelyes), aktív vibrációszűréssel ellátott csuklóra szerelt professzionális kamerával.

Soknak tűnik? Pedig nem az
A James Bond filmek legjobban fizetett ügynöke, Daniel Craig 44 millió eurót kért a második és harmadik 007-es alakításáért együtt. A Die Hard - Drágább mint az életed című film költségvetése 110 millió euróra rúgott 2013-ban. Egy Agymenők (Big Bang Theory) rész 1,7 millió euróba, egy Trónok harca epizód valamivel több, mint 5 millióba kerül.

A BeyondHD standjánál kiállítva megtekinthető az operatőrök kedvelt kézi kamerastabilizátora a Letus Double-Helix, amit egy, a tartást segítő külső vázzal (exoskeleton) próbálhatnak ki a látogatók. Össze sem hasonlítható a kényelem ahhoz képest, mint mikor a kezünkben fogtuk az eszközt, az irányítás a hagyományos steadycam-hez képes is egyszerűbb lett. Felszerelhető rá a Phantom Flex 4K, a Red Epic Dragon (a kiállításon ezt használták a demóhoz), vagy az Arri Alexa professzionális kamera teljesre szerelt (szűrőkkel és vezérlőkkel ellátott) állapotban is. A stabilizációért a Pinewood szabadalmaztatott központi optikai stabilizátora felel.


Forrás: BeyondHD [+]

A váz segítségével a teljes menetfelszereléssel 10 kilogramm feletti súllyal rendelkező Red Dragonnal még mi is vállalható operatőri munkát végeztünk, anélkül viszont semmiképpen nem vágnánk bele még egy félperces reklámfilm forgatásába sem.

Azóta történt

Előzmények