Bemutatták a Blue Origin új rakétájának terveit

Az új generációs jármű újra felhasználható lesz, és a tervek szerint képességeiben semmiben nem marad el versenytársak eszközeitől. Két-három év múlva már repül.

Az Amazon nagyfőnöke, egyben a SpaceX vetélytársának tartott Blue Origin vezérigazgatója, Jeff Bezos bemutatta a társaság új rakétájának terveit, és a sajtótájékoztatón kijelentette, hogy az eszköznél náluk is kiemelt szempont az újra felhasználhatóság.

Rakéták
[+]

A szállító járműnek a New Glenn nevet adták – ezzel tisztelegnek a legendás amerikai űrhajós, John Glenn előtt. A rajzokon és az animációkon látható rakéta a tervek szerint minden változatában nagyobb méretű lesz, mint a konkurensek eszközei, és nem sokkal marad el a híres Saturn V-től (attól függően, hogy két vagy három fokozatú a rakéta, 82, illetve 95 méter magas), az első fokozat képes függőlegesen leszállni (ahogy a SpaceX Falcon 9 rakétáinak első fokozata), és a saját fejlesztésű, BE4 hajtóműket használja, melyből hetet szerelnek fel. Az első fokozat visszatérését a New Shepard-nál már sikeresen tesztelték. Az viszont nagy különbség lesz, hogy a New Shepard csak szuborbitális repülésre képes, ám a New Glenn ezzel szemben már orbitális utazást is végre tud majd hajtani: egy felső fokozattal alacsony Föld körüli pályára (LEO) tud műholdakat vagy embereket szállítani, két fokozattal még magasabbra tud jutni.

A rakétát majd Floridában, a Cape Canaveral rakétaindító bázison jelenleg épülő gyárban fogják gyártani, az első felbocsátást még az évtized vége előtt tervezik.

Kérdésre Bezos elismerte, hogy New Armstrong néven egy másik projektet is futtatnak, de az „még a jövő zenéje” – sokan azt feltételezik a név alapján, hogy a Holdra szállás lehet a célja.

Azóta történt

Előzmények