Így tért vissza a New Shephard

Jeff Bezos cége, a Blue Origin más úton jár, mint a SpaceX. A két csapat munkássága egyaránt rendkívül látványos. Fedélzeti videók!

Az Amazon alapítója 2000-ben hozta létre a Blue Origint azzal a céllal, hogy embereket utaztasson az űrbe. Ehhez persze egyben is kell visszatérni, ám az első évek kihívásait inkább a kijutás jellemezte. Pedig Jeff Bezos már 18 évesen olyan grandiózus ötletekkel állt elő, mint az űrhotel, az űrvidámpark, vagy éppen a Föld körüli pályára állított 2-3 milliós kolóniáknak tervezett űrvárosok.

Az egészről a nagyközönség semmit sem tudott egészen 2006-ig, ekkor ugyanis hatalmas földet vett Texasban, amit már nem nagyon lehetett kimagyarázni. A vállalat New Shephard nevű űrhajója 2015. november 23-án átlépte a Kármán-vonalat, azaz 100 kilométerre távolodott a Földtől. Igaz hogy csak 500 méterrel, de sikerült, ahogy a függőleges visszatérés is.

Idén január 22-én sikerült megismételni a novemberi eredményt, sőt ezúttal 101,7 km-re jutott a New Shephard. Legtávolabb április másodikán jutott az űrhajó, ekkor 103,8 kilométerre távolodott el a bolygónktól. A fenti videók erről a küldetésről készültek, az elsőt még harmadikán, a sikeres kísérlet másnapján hozta nyilvánosságra Bezos, míg a másodikat alig néhány órája. Ez a New Shephard szemszögéből mutatja be a landolást. A két videó együtt (vagy egymás után) nézve az igazi, hihetetlen a visszatérés sebessége.

A Blue Origin teljesítménye elképesztő annak ellenére, hogy éppen csak kilépnek az űrbe, bár még sok hasonlóan eredményes kísérletre van szükség ahhoz, hogy beindulhasson Jeff Bezos nagy álma, az űrturizmus. Közben a SpaceX a Mars kolonizálásának tervét tűzte zászlajára, és Elon Musk vállalata is túl van már néhány sikeres függőleges visszatérésen. A harmadik videó a Falcon 9 érkezését mutatja be, amint leszáll a nyílt vízen ringatózó drónhajó fedélzetére, miután a Nemzetközi Űrállomásra indított csomagtól már megszabadult. Úgy tűnik, izgalmas időszak elé nézünk.

Azóta történt

Előzmények