Büntetnek a befektetők a metaverzumért, leépítéseket kérnek Zuckerbergtől

Sorra érkeznek a big tech cégek igen kedvezőtlen jelentései, a metaverzum miatt különösen bosszúsak a befektetők.

A napokban a tech cégek sorra állnak elő az elmúlt évek legkedvezőtlenebb előrejelzéseivel: van, ahol hatalmas visszaesés mutatkozik a nyereségben, de olyan is, ahol egyszerűen a növekedés mértéke csökken több éves mélypontra (tehát a helyzet annyira nem katasztrofális utóbbi esetben, de az elemzők várakozásait sem sikerül teljesíteni). A befektetők és a piac azonban ugyanúgy reagálnak, a kedvezőtlen előrejelzések és jelentések olajat jelentenek a tűzre a recessziós félelmek kapcsán.

Borul a piac

Kedvezőtlen jelentést tett közzé és befektetői haragot, nagy tőzsdei lejtőt váltott ki többek között az Alphabet (és Google), a Snap, a Spotify, a Meta, a Microsoft, az LG Display, a Samsung, az UMC, az STMicro, a Marvell, a Texas Instruments, a sorba gyakorlatilag minden nagy tech céget fel lehet írni. Az önvezetős szektort is megrázza a piaci helyzet, a Ford és Volkswagen által támogatott Argo AI-t például bezárják, a Ford vezetői szerint ugyanis nagyon távol van még az, hogy nyereséges és elterjedt legyen az önvezetés (bár Elon Musk a napokban is azt ígérte, náluk már felesleges az emberi sofőr, csak a hatósági félelmek tartják őket vissza – de az elmúlt pár nap jelentéseiben újabb komoly amerikai vizsgálatokat említenek a Tesla és annak önvezetése, valamint Musk piaci húzásai miatt).

6 cégből elpárolgott 2500 milliárd dollár

A befektetők és a pénzpiac félelmeit az Alphabet és a Microsoft kedvezőtlen jelentései is feltüzelték. A Netflix, a Meta, az Amazon, a Microsoft, az Alphabet és az Apple az idei évben önmagukban elveszítettek a piaci értékükből több mint 2500 milliárd dollárt. Csak szerdán pedig újabb 330 milliárd dollárt, pedig még csak most kezd beindulni a trend a kedvezőtlen jelentések miatt.

Büntetik a Metát és Zuckerberget

Mielőtt a Meta megszólalt a saját jelentése kapcsán, az Altimeter Capital Management nevű részvényese már akkor felszólította nyílt levélben Mark Zuckerberget, hogy kezdjen azonnali elbocsátásokba és fogja vissza a befektetéseket.

Miután a jelentést közzétették, a Wall Street türelme is elfogyott a metaverzumos tervek és gigantikus költségek miatt. Rövid idő alatt újabb 20 százalékkal csökkent a Meta tőzsdei árfolyama, amelynek értékéből újabb 67 milliárd dollár párolgott el.


[+]

A Meta azt mondja: kiadásai jövőre további 16 százalékkal emelkednek, a metaverzumért felelős Reality Labs még nagyobb működési veszteséget termel majd, ennek összege jelentősen emelkedik majd (pedig már így is dollártízmilliárdokról van szó, csak július és szeptember között 3,67 milliárd dollárról, lefeleződött árbevétel mellett).

Egyes részvényesek és elemzők szerint a Meta befektetései gigantikusak és rémisztőek, egyben extrém módon kétségbe ejtőek.

Zuckerberg a jövőbe tekint

A Meta első embere szerint hiba lenne, ha nem koncentrálnának ezekre a területekre, amelyek a jövőnk alapvetően fontos részei lesznek. Szerinte nem azt kell nézni, hogy ennyi pénzt költenek el egy termékre, hanem azt, hogy mi lesz majd a következő 5-10 évben.

Felhívta a figyelmet a Meta 1500 dolláros, új headsetjére, valamint közösségi metaverzum-platformjára – majd közölte, hogy a kiterjesztett valóságba és a neurális interfészekbe is fektetnek pénzt.

Hosszú és fájdalmas szerencsejáték

Vannak elemzők, amelyek olyan messzire mennek, mint a PP Foresight és Paolo Pescatore: szerintük a metaverzum a jelenlegi gazdasági krízishelyzetben olyan, mint egy nagy szerencsejáték, aminek az útja hosszú és fájdalmas. Szerinte senki sem szalad VR-headsetet vásárolni, de még csak 360 fokos videót sem akar nézni, így a Meta eszközei csak drága játéknak tűnnek.

Azóta történt

Előzmények