A szegényeknek nem PC kell, hanem gyógyszer – állítja Bill Gates


Forrás: news.uchicago.edu

A világ legszegényebb kétmilliárd emberének nem olcsó számítógépek kellenek, hanem gyógyszerek és elektromos áram – jelentette ki nemrég Bill Gates a Chicagói Egyetemen tartott előadásában.

Az utóbbi időben – különösen nyári visszavonulásának bejelentése után – elsősorban humanitárius terveivel foglalkozó Gates a technológiai szakadékról és a világ szegényeinek megsegítéséről beszélt Chicagóban, s kijelentette: „A világ legszegényebb kétmilliárd embere számára nem ez [az olcsó PC] jelenti az igazán fontos értéket. Nincs villamos áramuk, nincsenek tanáraik, nincsenek tankönyveik, nincs internetes hálózatuk”. A számítástechnika nagy dolog, mondta, de ezeknek az embereknek nem ez az elsőrendű igényük.

A most már „teljes munkaidőben filantróp” Bill Gates már nagyon régen áldoz saját és vállalata vagyonából emberbaráti tettekre, először 1994-ben hozott létre egy ilyen célú alapítványt, mely végül 2000-ben vette fel a jelenlegi formáját, s azóta működik Bill és Melinda Gates Alapítványként. 1994 óta Gates alapítványai összesen 16 milliárd dollárt adományoztak különféle célokra (ez az összeg mai értékén majdnem 39 milliárd dollár). Az alapítvány két fő célterülete az oktatás és az egészségügy, s bár a világ minden részében nyújtottak segítséget, elsősorban a szegény országokat igyekeznek támogatni. Bill Gates chicagói előadásában is kifejtette többször hangoztatott meggyőződését: az egyik legfontosabb célja, hogy a tömegeket érintő betegségeket előzzék meg, mivel úgy véli, hogy a himlő oltóanyag általi majdnem tökéletes felszámolása e módszer eredményességét mutatja, ezért is áldoz hatalmas összegeket az AIDS, a tbc és a malária visszaszorítását ígérő vakcinák kutatására. Véleménye szerint változtatni kell a prioritásokon: „A malária évente egymillió embert öl meg; a kopaszság még senkinek nem követelte az életét … s mégis, a hajnövesztő szerek kutatására költött összeg kevesebb mint 10 százalékát áldozzuk a malária ellenszerének megtalálására”.

A technológiai tevékenységét firtató kérdésekre Gates elmondta, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a Microsoft szoftverfejlesztéseit, s ötleteivel segíteni kívánja a munkát. A Windows operációs rendszert igen jónak tartja, olyan rugalmas rendszernek, mely a jövő igényein alapuló fejlesztéseket könnyedén tudja integrálni, s szót ejtett a szívének kedves, a személyéhez kötődő Microsoft Surface-ről, az érintőképernyős „asztal-PC-ről” melyről úgy véli, az idei évben robbanásszerűen fog terjedni a szállodákban, éttermekben és üzletekben, s a következő két év folyamán a remények szerint meg fogja hódítani a konferenciatermeket és a nappalikat is.

Bill Gates gondolataira Steve Wozniak, az Apple alapítója is reagált, aki – mint Nicholas Negroponte és az általa menedzselt százdolláros laptop projekt (OLPC) rajongó híve – Gatesszel szemben amellett állt ki, hogy a szegény országoknak éppen az olcsó számítógépek jelenthetik a kitörés lehetőségét.

Azóta történt

Előzmények