Az egekben a bitcoin, a maximumon a kriptospekuláció

Majdnem elérte az 50 ezer dolláros árfolyamot a bitcoin, amit egyre többen tartanak Ponzi-sémának.

Nem sok hiányzott, hogy a bitcoin árfolyama áttörje az 50 ezer dolláros határt. Hétfőn azonban a bitcoin és a többi kriptovaluta is elindult lefelé, amikor egy újabb hullámvasút után nyereséget akartak kiszedni a befektetők.

A befektetők és a nyilvánosság is egyre jobban megőrülnek a digitális pénzekért, legutóbb többek között már a Mastercard is nyitott ebbe az irányba. Mindennek eredménye, hogy vasárnap 49 714 dollárra emelkedett a bitcoin árfolyama, majd hétfőn gyors, 5,6 százalékos zuhanásba kezdett. Az ethereum 8 százalékot esett, azóta mindkettő fölfelé korrigált.

Az ázsiai befektetők bitcoinralijai után a kriptopénzeket egyre több nagy amerikai befektető és cég kezdi komolyan venni, bár sokak szerint csak azért, hogy kiszedjen valamennyi nyereséget ezekből addig, amíg tart az óriási lufi. Mások szerint viszont a digitális pénzek jelentik a jövőt.

A bitcoin árfolyamán legutóbb a Tesla bejelentése dobott úgy 20 százalékot: a vállalat 1,5 milliárd dollárnyi digitális pénzt vásárolt, és fizetőeszközként is elfogadná majd a bitcoint. Idén több mint 60 százalékot emelkedett már az árfolyam, tavaly március óta több mint 1100 százalékot. A nagy felek bevásárlásai még tovább repítik az árfolyamot, az ausztrál Pepperstone szerint hamarosan menekülőre foghatja egy-két nagyobb tőkebefektető.

Ezzel egyszerre a napokban megszólalt a részben Elon Musk hatására szintén szárnyaló dogecoin alapítója is, aki a kriptopénz árfolyam-emelkedését egyszerűen nem tudja megérteni. A dogecoin piaci értéke a napokban már nagyobb volt, mint sok olyan cégé, amely emberek millióinak szolgáltat – a Boeing, Starbucks, American Express, IBM cégeket hozta példaként. Ő maga nem tudott rá válaszolni, hogy megérdemli-e mindezt a dogecoin.

A JPMorgan szerint egyébként az ő ügyfeleik még nem akarnak beszállni a bitcoinba, de idővel erre is sor kerülhet. Az Adyen fintech óriás kijelentette, hogy az ő ügyfeleik sem kérik a bitcoint, ezért aztán a vállalatot sem érdekli. A Far East Capital elemzőcég pedig azt tanácsolta a befektetőknek, hogy hosszabb távon inkább az aranyat válasszák.

Megszólalt továbbá Craig Wright is, aki magát a bitcoin feltalálójának nevezi. Az elmondása szerint a készpénz utódját akarta megteremteni, nem egy spekulációs eszközt, ami mára színtiszta pilótajáték, Ponzi-séma lett.

Azóta történt

Előzmények