Jövedelmező divatot teremt a blockchain technológiára épülő digitális művészet

Blockchain technológiát használó NFT segítségével igazolnák a digitális alkotások tulajdonjogát.

Évek óta lehetett már számítani arra, hogy a blockchain technológiát bevezetik a művészeti és gyűjtői világba.

A Christie’s aukciósház most arra készül, hogy megtartja az első olyan árverését, amelyen egy digitális művészeti alkotásra keresnek vevőt.

Mike Winkelmann, vagyis Beeple, 2007. május 1. és 2021. január 7. között minden nap készített egy képet, majd ezeket időrendi sorrendben összerakta. Az alkotás kikiáltási ára 100 dollár, február 25-től március 11-ig lehet majd licitálni. Beeple egy másik kollekcióját egy blockchain-piactéren legutóbb 3,5 millió dollárért vásárolták meg.

A leendő vevő a sikeres licit után megkapja a digitális alkotást egy elektronikus fájlban, valamint egy kapcsolódó NFT-t, vagyis nem-helyettesíthető tokent. Ez igazolja blockchain technológia használatával a digitális alkotás tulajdonjogát, és segít azonosítani a tulajdonost.

Beeple egyébként igen sikeres, az Instagramon 1,8 millió követője van és márkák tömegeivel működött együtt az utóbbi években művészként. Szerinte a mostani aukció történelmi pillanat a digitális művészet, sőt, a művészet számára. Hozzátette, szerinte a piac robbanására számíthatunk.

A blockchain-alapú művészeti és a digitális vagyon piacán egyébként az utóbbi években voltak már próbálkozások, de egy idő után mindkét szektor leállt gyakorlatilag. A digitális dolgok vagyonokért való gyűjtésének ötletét azonban nem adják fel, mint az NBA Top Shot példája is mutatja.

Azóta történt

Előzmények