A torrentforgalom szűrését és blokkolását ígéri egy orosz cég

A Pirate Pay orosz vállalkozás azt állítja, hogy olyan technológiát sikerült kidolgozniuk, melynek képes arra, hogy a BitTorrent protokoll segítségével történő fájlmegosztási folyamatban blokkolja az illegális tartalmak fel-, illetve letöltését – írja orosz forrásokra hivatkozva a TorrentFreak. A tudósítás szerint egy próbaprojekt során sikeresen blokkolták a Walt Disney és a Sony Pictures tartalmainak megosztását.

A fiatal informatikusok három évvel ezelőtt egy jól működő forgalomszabályozó technológiát fejlesztettek ki internetszolgáltatók számára, és a mérnökök a kidolgozás során jöttek rá, hogy megoldásuk alkalmas a BitTorrent adatainak szűrésére is. Mivel egy ilyen technológia a fájlmegosztókkal háborúzó kiadók és stúdiók számára maga lenne a Szent Grál, ezért a szakemberek ezek után erre koncentráltak elsősorban. Támogatókat nem volt nehéz szerezni, a projektet lelkesen fogadta a Microsoft oroszországi képviselője is, így a redmondi cég kutatásokat, induló vállalkozásokat támogató alapja is beszállt a fejlesztésbe 100 ezer dollárral – de helyet kaptak az innovatív vállalkozások orosz központjában, az ottani Szilícium-völgynek szánt szkolkovói centrumban is.

A munka tavaly decemberben érkezett új fázisába, ekkor a Walt Disney és a Sony Pictures állapodott meg velük, hogy mutassák be a rendszer hatékonyságát. Egy Vlagyimir Viszockijról szóló film megosztását próbálták meg megakadályozni részleteiben kevéssé ismert technológiájukkal (annyi biztos, hogy az IP-címek manipulációja a magja, vagyis saját peerjeikkel hamis útra igyekeznek terelni a klienseket, hogy ne tudjanak kapcsolatot teremteni egymással). A torrenthálózatokat monitorozva igyekeztek blokkolni a fel- és letöltést, vagyis félrevezetni a torrentklienseket. A siker még a vállalkozás vezetője, Andrej Klimenko szerint is mérsékelt volt, de annyit mindenesetre elértek, hogy körülbelül 50 ezer felhasználó esetében – ideiglenesen – megakadályozták a film teljes letöltését.

A TorrentFreak megjegyzi, hogy a Pirate Pay megoldása valóban újszerű és egyedi, de jelen állapotában messze nem alkalmas a torrent visszaszorítására. Ez hasonlóan látja Klimenko is, aki szerint akkor lehetne igazán hatásos a technológiájuk, ha minden internetszolgáltató bevezetné. Ez azonban gyakorlatilag megvalósíthatatlan, így valamilyen más utat igyekeznek keresni a fejlesztésben és terjesztésben a következő években.

Azóta történt

Előzmények