Túlterheléses támadás a The Pirate Bay ellen


A felhasználók tegnap tapasztalhatták, hogy akadozik a The Pirate Bay működése, majd a netes fórumokon hamarosan megjelent az üzemeltetők üzenete, mely szerint túlterheléses (DDoS-) támadás érte szervereiket. Azt nem tudták megmondani, hogy vajon ki áll a támadás mögött, de mint írták: „vannak sejtéseink”. A működés néhány óra múlva helyreállt, a rendszergazdák kijelentették, hogy „visszatértünk, és erősebbek vagyunk, mint valaha”, majd a felhasználók tájékoztatására közölték az használható proxyk listáját.

Habár ezek után hozzáférhető volt az oldal, nagyjából 24 órán keresztül fel-felléptek még hibák.

Az akcióval kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy nem sokkal, illetve közvetlenül az után indultak, hogy először Nagy-Britanniában, majd Hollandiában kötelezték a szolgáltatókat a torrentoldal blokkolására. De az is érdekes, hogy ezen ügy kapcsán az oldal iránti szolidaritást kifejezve egy Anonymous-támadás indult a Virgin brit szolgáltató ellen, melyre a The Pirate Bay üzemeltetői elutasítóan reagáltak, így akár az is felmerülhetett, hogy az Anonok állnak így bosszút a kikosarazásért. Ez utóbbi feltételezést azonban mind egy Anon, mind a The Pirate Bay tagadta.

Egyelőre semmi biztosat nem tudni, de mivel a torrentoldalnak elég sok az ellensége, találgatásra bőven van mód: az akciót irányíthatták a hatóságok, kormányzatok, kiadói csoportok, vagy akár – a tagadás ellenére – sértődött Anonymous-aktivisták is.

Azóta történt

Előzmények