Biztos profit az MTelekomnak az EDR

Valamivel több mint 9 milliárd forintos ajánlatával a Magyar Telekom és a T-Mobile konzorciuma nyerte az EDR-rendszer kiépítésére és üzemeltetésére kiírt pályázatot. A projekt forrásigénye nem veszélyezteti az osztalékfizetést, hosszú távon viszont növeli a részvényesi értéket.

A Magyar Telekom és a T-Mobile konzorciuma építheti ki és üzemeltetheti az Egységes Digitális Rádiótávközlő Rendszert (EDR) – jelentette be a héten hivatalosan is a pár nappal korábban már kiszivárgott hírt a társaság. A készenléti szervek elavult kommunikációs rendszerét leváltani hivatott új szolgáltatást tíz éven keresztül évi 9,325 milliárd forintért nyújtja majd a T-csoport. A rendszert Budapest területén 2006 első negyedévében helyezik üzembe, országosan pedig 2007. január 31-étől érhetik majd el a rendőrök, a mentők és a tűzoltók a szolgáltatást. Állítólag nem a Telekom-csoport ajánlata volt a legolcsóbb, ám a gyorsabb kiépítés, a garanciális elemek, illetve a hálózat tíz év múlva esedékes, díjmentes átadása feléjük billentette a mérleg nyelvét.

A Magyar Telekom részvényesei számára feltétlenül pozitív hír a pályázat megnyerése – mondta el a Napi Gazdaságnak Szálkai András, az Erste elemzője. A rendszer kiépítése mintegy 15-20 milliárdos beruházást tesz szükségessé, ami nem befolyásolja annyira a cash-flow-t, hogy veszélybe kerülne a jövő évi osztalék.

Hosszabb távon viszont feltétlenül részvényesi értéknövelő az EDR-üzemeltetés; a projekt 25-30 százalékos EBITDA-marginja ugyan alacsonyabb a csoportátlagnál, ám az alacsony kockázat és a stabil cash-flow kedvező a társaság gazdálkodása szempontjából – tette hozzá a szakember.

Rövid távon azonban a megbízás elnyerése nem gyakorol hatást a társaság eredményére, részvényeinek megítélésére, a 2007-ben induló projekt hozadékai ugyanis értelemszerűen legkorábban a 2008-ban kifizetendő osztalékban jelentkezhetnek. A cég részvényeinek árfolyamát mostanság sokkal inkább a makrohelyzet és a nemzetközi trendek határozzák meg. Márpedig ezek szinte mind negatív irányba mutatnak: az emelkedő amerikai infláció további kamatemelést valószínűsít, ami újabb tőkekivonásokat eredményezhet, idehaza pedig a növekvő állampapírhozamok és a meglehetősen ingataggá vált forintárfolyam tántoríthatják el a Telekom-részvények vásárlóit.

Azóta történt

Előzmények