Örök probléma: nem töröljük a kidobott, eladott vinyók tartalmát

De az egyszerű törlés sem elég: ha biztonságosan akarjuk megsemmisíteni az adatokat, akkor vagy a daráló a megoldás, vagy pedig a többszörös felülírás.

Nagyon kevesen vannak olyanok, akik egy kukázott telefonregisztert vagy jegyzetfüzetet nem tesznek olvashatatlanná, mielőtt kidobják – ám a számítógépes adathordozóknál ez messze nincs így még ma sem. Pedig az elmúlt tizenöt – vagy talán több – évben rengeteg cikk szólt arról, hogy milyen komoly károkat okozhat, ha valaki úgy szabadul meg használt winchesterétől vagy pendrive-jától, hogy nem gondoskodott a rajta található adatok törléséről – az IT café is írt már arról, hogy mivel a nyugat-európai piacon összegyűjtött elektronikus hulladék nagy része Ázsiában vagy Afrikában landol, ezért külön iparág alakult ezeken a helyeken az adathordozókon megmaradt adatok visszanyerésére – majd „újrahasznosítására”.

Ezt bizonyítja a biztonságos adattörléssel foglalkozó Blancco legújabb felmérése, akik online piactereken (eBay, illetve Craiglist) véletlenszerűen vásároltak fel 200 használt adathordozót, és azt nézték meg, ezeken milyen adatok találhatóak, illetve nyerhetőek vissza.

Azt tapasztalták, hogy az esetek 78 százalékában sikeresen hozzáfértek az előző tulajdonos által tárolt információkhoz.

Sőt, a meghajtók, adattárolók 67 százalékán olyan adatokat is találtak, melyekkel vissza lehet élni: érzékeny személyes adatokat, fotókat, pénzügyi információkat. Meglepően nagy számban találtak céges infókat is: a vállalkozások e-mailjeit, táblázatait, illetve vevőikre vonatkozó információkat. Abba is belefutottak – erről is írtunk már az IT cafén –, hogy a nagy tudású másológépek adathordozóin az összes, az adott géppel végzett szkennelés másolatát vissza tudták nyerni.

A tanulmány újra arra hívja fel a figyelmet, hogy leselejtezett eszközöknél kiemelt fontosságú a törlés – mégpedig nem a „gyorsformázás”, mely csak elrejti az adatokat, hanem a valódi felülírás.

Előzmények

  • A gyorstörlés kevés

    Vannak olyan szakmák, ahol kiemelten fontos az adatok megsemmisítése selejtezés előtt. Az ügyvédek számára például ajánlást adott ki a kamara.