Börtönben a szoftverek Robin Hoodjai

Robin Hoodnak nevezték magukat annak a nemzetközi csoportnak a tagjai, mely szoftverfejlesztő cégek legújabb programjait tette ingyenesen elérhetővé az interneten. A szerzői jogi törvénybe ütköző „karitatív” tevékenység becslések szerint dollármilliókkal rövidítette meg a gyártókat – írja a Reuters.

A világ egyik legjobban szervezett kalózszervezetének, a DrinkorDie.com néven ismer csoportnak a tagjait nem a haszonszerzés, hanem a nagy szoftverfejlesztő cégek iránti gyűlölet motiválta. A cégvezetőket, egyetemi rendszergazdákat és informatikai vezetőket is tagjai között tudó társaság nem egyszer még megjelenésük előtt tett közkinccsé egyes szoftvereket – például a Microsoft Windows 95 operációs rendszerét. A csoport – gyakran a fejlesztők között található beépített emberei segítségével – feltörte a Norton Antivirus, valamint a Microsoft Word és Excel védelmét, de készített töréseket játék- és tervezőprogramokhoz is.

A hatóságok nemzetközi együttműködéssel derítették fel a szervezetet, melynek összesen 12 országban 70 tagját tartóztatták le. A múlt pénteken négy brit vádlottat – köztük a Morgan Stanley Dean Witter befektetési bank egyik alkalmazottját és egy céges informatikai vezetőt – ítéltek el 18 és 30 hónap közötti börtönbüntetésre.

Azóta történt

Előzmények