Több a kalózszoftver Magyarországon

Tavaly a személyi számítógépeken világszerte használt kalózszoftverek aránya egy százalékponttal, 35 százalékra csökkent, az iparágnak okozott veszteség ugyanakkor 29 milliárd dollárról 33 milliárdra nőtt – derül ki az IDC-nek a szoftvervállalatok érdekeit képviselő Business Software Alliance (BSA) megbízásából készített jelentéséből. A világ 87 országában készített vizsgálat hangsúlyozza, hogy az illegális szoftverek értékének növekedésében jelentős szerepet játszott az amerikai dollár gyengülése és az ágazat 6 százalékot meghaladó növekedési üteme is.

A szoftverillegalitási lista vezetői 2004-ben is Vietnam (92 százalék), Ukrajna (91 százalék), Kína (90 százalék), Zimbabwe (90 százalék) és Indonézia (87 százalék) volt, míg a jó fiúk versenyét ismét az Egyesült Államok nyerte, ahol a telepített szoftverek csupán 21 százaléka törvénytelen másolat. Európában Ausztria (25 százalék), Svédország (26 százalék) és az Egyesült Királyság (27 százalék) áll a legjobban, miközben Kelet-Európa – a többi fejlődő piachoz hasonlóan – nem brillírozik.

Mint a BSA Magyarország sajtótájékoztatóján kiderült, hazánk rontott a 2003-as mutatóin: több éve tartó folyamatos csökkenés után tavaly 2 százalékkal nőtt az üzleti célra használt illegális szoftverek aránya Magyarországon, ami egyben a régióban a legrosszabb fejleménynek számít. Az így 44 százalékra felkúszó illegalitási arány a tavalyi 5 helyett már 9 százalékkal rosszabb az Európai Uniós átlagnál.

Sebők Erzsébet, a szervezet hazai tagozatának szóvivője elismerte, hogy a BSA visszafogottabb hazai aktivitása nem hozta meg a várt eredményt, ezért – többek között a Rendőrséggel és a Vám- és Pénzügyőrséggel együttműködve – nagyobb szerepvállalást terveznek. Elsősorban a kis- és közepes vállalkozások számíthatnak nagyobb figyelemre a BSA részéről, mert e cégek jogkövető szoftverhasználata marad el leginkább az európai gyakorlattól.

  • Kapcsolódó cégek:
  • BSA

Azóta történt

Előzmények