Brüsszel olcsóbb e-könyveket akar

Kindle Fire
Az Amazon új e-readere

Az Európai Bizottság (EB) el szeretné érni, hogy az e-könyveket Európa-szerte kedvezményes áfakulcs terhelje. Neelie Kroes, a testület digitális menetrendért felelős alelnöke a Frankfurti Könyvvásáron múlt héten elmondott beszédében hangsúlyozta: a jelenlegi adószabályozás védhetetlen módon előnyben részesíti a nyomtatott kiadásokat, és ezzel hátráltatja egy gyors növekedés előtt álló piac kibontakozását.

„Egyértelmű, hogy a digitális tartalmakat sújtó adók összehangolásán dolgoznunk kell. Jelenleg az elektronikus könyvek hátrányban vannak, mert a tagországok nagy többségében magasabb áfa terheli őket, mint a nyomtatott könyveket. Kollégám, Algirdas Šemeta [a Bizottság adóügyekért felelős alelnöke] dolgozik ezen az ügyön. A személyes véleményem közismert: megmagyarázhatatlannak tartom az e-könyvek és a nyomtatott könyvek eltérő adóztatását. Egyelőre az általános forgalmi adóról szóló bizottsági zöld könyvre olyan válaszok érkeztek a tagországoktól, melyek zömében kiábrándító konzervativizmus tapasztaltunk e téren” – fogalmazott az alelnök asszony.

Jelenleg a 27 EU-tagországból 25 alacsonyabb áfakulcsot alkalmaz a nyomtatott könyvekre, az elektronikus kiadásokra viszont nem. Magyarországon például 5 százalékos a papírkönyvek – és idén január 1-jétől a hangoskönyvek – adótartalma, de az e-könyveket mint „elektronikus úton nyújtott szolgáltatásokat” 25 százalékos áfa terheli. Az ebben az üzletben érdekelt vállalkozások szerint ez az egyik oka annak, hogy a digitális kiadások ára nem lehet elég vonzó a fogyasztók számára.

Kroes hangsúlyozta azt is, hogy a digitális könyvkiadásban is szükség lenne a szabványosításra. „Az e-könyv-kiadás fellendülésével párhuzamosan el kell majd gondolkodnunk azon, hogy miként lenne itt is biztosítható az interoperabilitás” – mondta. Ez többek között lehetővé tenné, hogy a fogyasztók az egyik készüléken megvásárolt tartalmakat egy másik gyártó eszközén is tudnák fogyasztani.

„Ez nyitottságot, szabadságot és választási lehetőséget hozna a fogyasztóknak, és kedvezne a kisebb piaci szereplőknek, a független kereskedőknek is. Már ma is léteznek nyílt szabványok e területen, de elterjedtségük csak marginális” – tette hozzá.

Azóta történt

Előzmények