Brüsszel internet-nagytakarításra szólít fel

Jóllehet az Európai Unió egyik legfontosabb célkitűzésének tekinti a biztonságos internet feltételeinek megteremtését, a tagállamok nem használják ki a 2002-ben elfogadott jogi kereteket, és alig indítanak eljárást a kéretlen e-mailek (spam), vírusok, különböző kémprogramok terjesztői ellen. Pedig szakértők szerint 2005-ben az illegális internetes tevékenység okozta kár összességében legkevesebb 50 milliárd eurót tett ki. A legveszélyesebbek az úgynevezett phishing e-mailek, amelyekkel az elektronikus bűnözők olyan fontos személyi adatokhoz juthatnak hozzá, mint a bankszámlaszám, titkos jelszó, hitelkártyaadatok. Viviane Reding, az Európai Bizottság (EB) információs társadalomért felelős biztosa arra szólítja fel a tagállamokat, hogy a hatáskörök tisztázásával és a technikai lehetőségek kihasználásával egyesítsék erőiket.

Hogy a helyzet nem reménytelen, arra jó példa Hollandia. Amióta a hágai kormány keményen föllép, 85 százalékkal csökkent az országból kiinduló spamek száma. És ehhez nem kellett különösebb beruházás: elegendő csupán öt számítógépes szakember egy alig több mint félmillió eurós számítógéprendszerrel. Persze a feladat nemcsak az állami hatóságokon múlik, hanem a szektor együttműködésén is: mennyire hajlandóak a szerverek maguktól is fellépni e jelenségekkel szemben. Finnországban például szűrőket alkalmaznak a szolgáltatók, amelyekkel 80-ról 30 százalékra sikerült visszaszorítani a spamek számát. Márpedig ma az EU-ban landoló e-mailek több mint fele spam, de esetenként a levélforgalom háromnegyedét is eléri. Kimutatások szerint ezek 32 százaléka európai, 34 százaléka pedig ázsiai országokból származik.

Brüsszel egy évet ad a tagországoknak arra, hogy érvényt szerezzenek a spam küldését is megtiltó 2002-ben elfogadott „elektronikus magánélet” (ePrivacy) direktívának, és ha továbbra is elégedetlen lesz az eredménnyel, akkor kiegészítő intézkedéseket javasol. Ezek körébe tartozhat, hogy a szolgáltatóknak kötelességük lesz értesíteni a nemzeti hatóságokat, ha tudomást szereznek honlap feltöréséről vagy a biztonsági rendszer más megsértéséről, működésük bármilyen zavaráról. Emellett az EB folytatja a harmadik országokkal történő együttműködést is, különösen azokkal, amelyek elöl állnak a spamküldő-gyakoriság listáján. Közös projektekről állapodtak meg az Egyesült Államokkal.

Azóta történt

Előzmények