Nyomkövető program a spamek ellen!

A Visualware érdekes szoftvert dobott a piacra. Az eMailTrackerPro program e-mailek nyomkövetésére szolgál. Ez különösen akkor lehet hasznos, ha arra kíváncsi a felhasználó, hogy a spameket vagy az adathalászat céljából küldött leveleket honnan küldik postaládájába, esetleg azonosíthatja az aukciós portálokon megjelenő vevőket/eladókat. A készítők szerint a szoftver alkalmas arra is, hogy a szülők gyermekeik levelező- vagy csetpartnereit is le tudják ellenőrizni.


A vonzó grafikájú program (megjelenítése erősen emlékeztet a kémfilmekben látható helymeghatározó rendszerek képernyőire) azonosítja a levél küldőjének, pontosabban a szervernek a földrajzi helyzetét, kijelzi a küldőnek postafiókot biztosító internetszolgáltatót, s a fejlesztők szerint felhívja a figyelmet az átirányítási trükkökre is.


A 30 dollárba kerülő program szabadon kipróbálható verziója 15 napig használható. Letöltöttük, kerestünk egy spamet a postaládánkban (nem volt nehéz…), hogy megnézzük mit is csinál az eMailTrackerPro. Két lehetőség áll a felhasználó rendelkezésére. Az egyik esetben a levél fejlécét kell bemásolni a program megfelelő ablakába, s az itt található adatok alapján történik az azonosítás. Hogy miképpen keressük meg ezeket az alapbeállításban általában nem látható adatokat, arról a program honlapján kapunk eligazítást, ahol a legnépszerűbb levelezőkliensek beállításait magyarázzák el a fejlesztők. Bemásolás után csak meg kell nyomni a Trace billentyűt, és már jön is az eredmény. Megjelenik a feladó, s egy újabb kattintással a levél útvonalát is végigkövethetjük.

Mindezt megtehetjük a fejléc adatai nélkül is, ha csak az e-mail címet írjuk be a keresőbe. Az igazán érdekes dolgok akkor történnek, ha a találatról részletes jelentést is kérünk.


 


Hogy mindez persze az egyszerű érdeklődésen és élvezkedésen kívül mire is használható, az már az alkalmazóinak felkészültségén múlik...

 

 

Azóta történt

Előzmények